Mažoretkám z Holešova letos cinkaly medaile, Lentilky budou Česko reprezentovat na mistrovství Evropy i světa

Ladné pohyby, souhra a typická hůlka. Vystoupení mažoretek není jen kulturní a společenskou akcí, ty nejlepší měří síly a mají své šampionáty. A právě nedávný republikový úspěch kvalifikoval na říjnový mistrovství Evropy do Bulharska holešovské Lentilky.

Mažoretky v Holešově cvičí už víc než 15 let a letos sklízí největší úspěchy. Na červnovém českém šampionátu v Mohelnici vybojovaly hned tři tuzemské tituly a kvalifikovaly se mezi evropskou a světovou elitu, kde se pokusí o další, nyní už mezinárodní úspěch.

Hostem Českého rozhlasu Zlín byla trenérka a manažerka holešovských mažoretek Lenka Klepalová. Objasnila například, že soutěže mažoretek dnes už patří mezi sporty, prozradila, jak náročné je nacvičit sestavu nebo na jaké akci budou holešovské Lentilky k vidění.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.