Major Milan Antoš o účasti na vojenských misích říká: důležité je mít dobré kamarády a hodně práce

Hostem Českého rozhlasu Zlín byl předseda zlínské organizace Sdružení válečných veteránů a účastník misí v Bosně a Hercegovině major Milan Antoš.

Sdružení válečných veteránů ČR je organizace, která sdružuje největší počet válečných veteránů, konkrétně téměř 2000.  Ti se tak mají možnost setkávat s lidmi, který mají stejnou nebo podobnou zkušenost, a mohou si vzájemně pomáhat a sdílet třeba i volný čas.

Předsedou zlínské organizace tohoto sdružení je major Milan Antoš. Ten se k armádě dostal díky svému vztahu k technice, kdy jako střední školu zvolil vojenskou průmyslovku. Jako voják pak byl na dvou vojenských misích. „Tak moje první mise začala v roce 1998 a byla to Bosna a Hercegovina. Byl jsem tam osm měsíců,“ uvádí pan Antoš a dodává: „Druhá mise byla v Kosovu, kde byla i po rozpadu Československa společná jednotka Čechů a Slováků.“

Milan Antoš při vzpomínkách na vojenské mise říká: „Občas jsem si kladl otázku, kam až člověk ve své krutosti může zajít.“

Co vojákům na misích pomáhá překonat stesk po rodině? „Je to hlavně práce, hodně práce, hodně úkolů. Nuda vede k přemýšlení nad blbostmi. A hlavní je určitě dobrá parta. Protože bez kamarádů, o které se můžete opřít, to prostě nejde,“ odpovídá na tuto otázku pan Antoš.

Jak psychicky náročný je pobyt v oblastech poznamenaných válkou? A jak složité je vrátit se poté do běžného života? Tyto a další otázky panu Antošovi pokládala moderátorka Jarka Barboříková. Odpovědi na ně najdete v rozhovoru, který vám nabízíme v záznamu.

Spustit audio

Související