Magda Loumová o tom, jak zvládnout pubertu svých dětí

4. duben 2012

S psychoterapeutkou PaedDr. Magdou Loumovou jsme hovořili o tom, jak mohou rodiče zvládnout dospívání svých potomků.

Mluvili jsme o období, kdy probíhá dospívání dítěte. Povídali jsme si o tom, jak se to projevuje v jeho chování. Probírali jsme, co v tomto období prožívají rodiče dospívajících dětí. Hovořili jsme o konfliktech, které někdy mezi dospělými a dospívajícími v tomto období vznikají. A věnovali jsme se postupům, jak je možné problémy řešit.

Období dospívání znamená přechod z dětství do dospělosti. Podle odborníků probíhá zhruba od 12 do 19 let. Za pubertu je označováno období, kdy dochází k pohlavnímu dozrávání dítěte v dospělého člověka. Trvá obvykle tři až čtyři roky. Věk nástupu puberty a její rychlost se velmi liší.

Z psychologického hlediska je puberta obdobím krizí. Dospívající trpí náladovostí, vnitřním zmatkem a vzpurností. Průběh puberty má zásadní vliv na vnímání vlastního těla, sebevědomí, nálady, vztah s rodiči i příslušníky opačného pohlaví. Hlavním vývojovým úkolem dospívání je, aby si publescent začal uvědomovat svou identitu. V rámci svého zrání by si měl umět odpovědět na to, kdo je a kam směřuje.

Z výzkumů chování dospívajících vyplývá, že nejvíce problémů vzniká, když dozrávají v předstihu, nebo naopak se zpožděním. V obou případech kvůli tomu mohou prožívat různé osobní krize, které samozřejmě také ovlivňují vztahy s rodiči. Například dříve dozrávající dívky mívají častěji konflikty s rodiči, chodí za školu nebo mají emoční potíže. Odborníci v těchto případech radějí rodičů především klid a trpělivost.

Spustit audio