Lůžka jsou, docházejí zdravotníci. V nemocnicích v kraji už chybí 350 lékařů, sester a sanitárek

15. říjen 2020 13:35

Ve čtyřech krajských nemocnicích je nyní 222 pacientů s covidem.

Nemocnice Zlínského kraje mají v záloze asi 300 lůžek pro pacienty s koronavirem. Chybí jim však personál, až 350 lidí.

Nemůžou proto poskytnout zdravotníky pro nějaké jiné záložní kapacity budované mimo nemocnice. Uvedl to mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

Čtěte také

"Snažíme se mít připravena záložní lůžka v rámci našich nemocnic tak, abychom je mohli překlopit na covidová ve chvíli, kdy se kapacity budou blížit naplnění," uvedl Havrlant.

Ve čtyřech krajských nemocnicích je nyní 222 pacientů s covidem. "Co se týče lůžkových kapacit, máme nyní připravena nebo můžeme ještě rozšířit lůžka v součtu o dalších asi 300," uvedl mluvčí.

Personál však nemocnicím chybí. "Personál je klíčový a také nejvíce chybí, tedy určitě nemůžeme poskytnout naše zdravotníky pro nějaké jiné záložní kapacity budované mimo naše nemocnice. Už teď nám v provozu chybí asi 300 až 350 lidí, kteří jsou s různými diagnózami v pracovní neschopnosti nebo na ošetřovném," uvedl Havrlant.

V souvislosti s covidem chybí asi stovka lidí.

"Sami bychom v tuto chvíli potřebovali pomoc a hledáme například zdravotníky pracující mimo nemocnice, bývalé zdravotníky, mediky, studenty zdravotnických oborů, ale i nezdravotníky, například řidiče a podobně. Tito lidé se nám už hlásí, ale zatím jsou to spíše jednotlivci a přivítáme i případné další zájemce," uvedl Havrlant.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související