Lukáš Králíček: Vychutnávejte si každý den, v jednoduchosti je síla

24. září 2013

S psychoterapeutem a filosofem Mgr. Lukášem Králíčkem jsme si povídali o tom, jak můžeme co nejlépe prožívat své dny.

Zamysleli jsme se nad tím, co může člověku bránit v tom, aby naplno prožíval svůj čas. Mluvili jsme o tom, jak je možné tyto překážky překonat. Pořad vznikl na základě podnětu posluchačky Českého rozhlasu Region Ivanney Torres, která žije ve Venezuele.

Paní Ivanea Náhlovská – Torres se narodila v Kolíně, absolvovala kolínskou dvanáctiletku, vystudovala úspěšně Karlovu Universitu, je promovaný filolog a od roku 1972 žije ve Venezuele. Má stále zájem o svou rodnou zem.

Podle kolínské rodačky Ivaney Torres je dobré těšit se z každé maličkosti

„Nejsme věční a ráda bych prožila co nejlépe dny, které mi zbývají. Váš pořad Karambol k tomu může přispět,“ píše moderátorce Alimě Martinové z Venezuely Ivanea Torres.

A dodává: „V dětství a mládí se většině lidí zdá, že má na vše dost času, mluvíme o tom, co uděláme za rok, za pět let, za dvacet let. Když tento čas zvolna odplyne do nenávratna, začínáme opravdově vychutnávat každý den, každou hodinu, dokonce každou minutu.

Volnost (ilustrační foto)

Prožila jsem v životě jako každý z nás chvíle těžké, ale také mnoho chvil šťastných. Mám na pocit štěstí jednoduchý recept: Nemyslet moc na to, co uděláme, ale jen na to, co právě teď dělám či prožívám a těšit se z každé maličkosti, které nám každý den přináší.

Když se těším na každou drobnou práci, která mě čeká, když si ji už dopředu zpříjemním v myšlenkách, určitě mi přinese alespoň malé potěšení. Štěstí je už takové: spousta malých událostí, které nám přinesou radost. Ráda si s někým z posluchačů vyměním zkušenosti na toto téma. Napište mi na adresu ivaneatorres@gmail.com.“

autoři: Alima Martinová , Ivanea Torres
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.