Luhačovice a okolí nebudou mít pstruhy. Kvůli suchu zmizela voda v chovných tocích

Potoky v okolí Luhačovic letos zůstanou bez rybího potěru. Rybáři do nich poprvé nevysadí plůdky pstruhů. Může za to dlouhodobé sucho, kvůli kterému chovné toky loni v létě téměř zmizely.

Přestože je v potocích po letošní zimě vody dost, rybáři se po loňských zkušenostech rozhodli pstruhy nevysazovat. A za pravdu jim dávají i hydrologové. Zásoby spodních vod jsou totiž stále pod normálem, takže je předpoklad, že potoky vyschnou znovu.

Kromě pstruhů v tocích kolem Luhačovic už řadu let chybí například kdysi běžná původní ryba lipan podhorní.

A jak řekl hospodář rybářského svazu Luhačovického Zálesí František Hubáček, vloni během kontrolního průzkumu pstruhových potoků našli ve zbytku vody jediný druh ryby, a to několik kusů hrouska.

Nejedná se přitom jenom o Luhačovicko.

Rybáře v celém kraji trápí kromě sucha rybožraví predátoři. Na prvním místě jsou to chráněné vydry. Ty jsou pohroma nejenom pro potoky ale i pro chovné rybníky a další toky. Pak jsou to čápi nebo volavky.

Rybáři upozorňují také na dlouhodobě neuvážené meliorace vodních toků, které ničí přirozená útočiště ryb. A s tím souvisí stavby vodních elektráren i vysokých splavů, které zabraňují migraci lososovitých ryb. Ty se pak nedostanou do trdlišť a nemohou se vytřít v přirozeném prostředí a jejich populace tak postupně mizí.

autor: Miroslav Urubek
Spustit audio

Související