Lopeník i po 10 letech vzpomíná na oběti tragické nehody při rally. Tu soudy stále řeší

10. listopad 2022 14:59

10. listopadu 2012 změnila tragická událost navždy život v obci Lopeník na Uherskohradišťsku. Při amatérských závodech v rallye tam závodní vůz usmrtil čtyři dívky a další dva lidi zranil.

Od tragické nehody při závodech rally v Lopeníku na Uherskohradišťsku uplynulo deset let. Závodní vůz, který řídil advokát Michael Bartončík, tehdy vyletěl z trati v rychlosti zhruba 150 kilometrů v hodině a srazil šest lidí. Střet nepřežily čtyři dívky ve věku od sedmi do dvaceti let, další dva lidé byli zranění.

Jak vyplývá z reportáže Michala Sladkého, přestože je to už deset let, vzpomínky na nešťastnou událost jsou tu stále živé. Lopeník je malá obec, kde žije asi 230 obyvatel, takže se tam prakticky všichni navzájem znají.

Nezávislý starosta Roman Buček v reportáži říká že čas sice může smutné vzpomínky trošku zahladit, hlavně u příbuzných obětí ale budou živé na pořád. Pozastavil se také nad přetrvávajícími soudy, které podle něj zbytečně jitří bolavé rány. Bylo by prý už na čase to celé nějak uzavřít.

Soud nehodu stále řeší

Soud, který řeší tento případ, stále není u konce. I když podle posudku soudního znalce byla příčinou nehody jezdecká chyba, řidič s navigátorem obvinění nebyli, protože se závod jel na uzavřené trati.

Čtěte také

Soud se poprvé začal případem zabývat na začátku roku 2014. Policie navrhla obvinit traťového komisaře Petra Pláška. Za to, že dívky nevykázal do bezpečné zóny, mu soud uložil osmnáctiměsíční podmíněný trest. Po sérii odvolání se ale případ vrátil policii k došetření.

Policie na podzim roku 2018 začala vedle Pláška stíhat také šéfa závodu Petra Bujáčka a tři lidi z automobilové federace, kteří se podíleli na organizaci závodu a měli na starosti i proškolení traťových komisařů. Letos v dubnu Okresní soud v Uherském Hradišti Pláškovi opět uložil podmíněný trest odnětí svobody na 18 měsíců.

Další obviněné muže, tedy ředitele závodu Petra Bujáčka, hlavního činovníka pro bezpečnost Miroslava Smolíka, bezpečnostního delegáta Václava Filipa a vedoucího rychlostní zkoušky Josefa Nášela soud obžaloby zprostil. Petr Plášek i státní zástupce se proti tomuto verdiktu odvolali a případem se tak bude ještě zabývat krajský soud.

 

Spustit audio

Související