Lívia Večeřová o prevenci rakoviny prsu

5. duben 2012

S primářkou a odborným garantem pro mamodiagnostiku z Komplexního mamologicko-mamografického centra Radiodiagnostické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady MUDr. Lívií Večeřovou jsme hovořili o tom, jaká vyšetření prsou by měly ženy v rámci prevenci rakoviny prsu absolvovat.

Ročně rakovinou prsu onemocní v Evropské unii 275 000 žen. Více než třetině z nich je méně než 55 let. Rakovina prsu je nejčastější příčinou smrti u žen ve věku mezi 35 a 59 lety. V Evropské unii umírá na rakovinu prsu ročně 88 000 žen.

Od ledna letošního roku je ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v provozu komplexní mamologicko-mamografické pracoviště, které je zařazené mezi akreditovaná screeningová centra v ČR pro screening nádorů prsu. Pacientkám je k dispozici také ultrazvuk s multifrekvenční lineární sondou.

Digitalizace mamografického pracoviště umožňuje archivovat snímky v elektronické podobě. Pacientky si tak mohou na CD odnést své snímky například v případě operace svému ošetřujícímu lékaři, nebo při změně bydliště na nové screeningové pracoviště.

Nový ultrazvukový přístroj s multifrekvenční lineární sondou umožňuje zobrazovat s vysokou rozlišovací schopností měkkotkáňové struktury umístěné v podkoží. To je výhoda zejména při vyšetření žen po odstranění prsu kvůli nádoru, u hubených žen s malými prsy a u žen s implantáty.

Ultrazvukové vyšetření nemá frekvenční omezení, nezatěžuje ženu radiací, je možné ho opakovat. Je preferováno jako prvovyšetření u žen mladších 30 let a kojících žen. U starších žen se jedná o doplňkovou metodu při nejasném mamografickém vyšetření.

Přibližně každá 67 symtomatická žena ze všech vyšetřených žen v diagnostické mamografii a každá 170 asymtomatická žena v screeningové mamografii má diagnostikovaný karcinom prsu.

Spustit audio