Libušín okouzlil i rockovou hvězdu první velikosti. Roberta Planta zaujal i slovanský bůh Radegast

30. červenec 2020 13:56

Chata Libušín byla původně postavena v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče.

Robert Plant při své první návštěvě Ostravy a vystoupení na festivalu Colours of Ostrava v roce 2006 vyjel lanovkou na Pustevny a v chatě Libušín poobědval.

„Hned jak jsme na Pustevny dorazili, Planta a jeho kapelu okamžitě uchvátily dřevěné stavby. Muzikanti byli malovanou výzdobou nadšeni, nechali si povykládat historii této architektury. Zajímali je i krajové speciality,“ vzpomíná ředitel Českého rozhlasu Ostrava a Olomouc Josef Podstata.

Podle něj Planta zaujal i příběh Radegasta. „Dá se říci, že ho tento příběh zaujal,“ říká Podstata. Zajímavá byla i cesta lanovkou, Plant totiž výšky úplně nemiloval.

Robert Plant je anglický rockový zpěvák a textař, především známý jako člen skupiny Led Zeppelin, ale také čtyřicetiletou sólovou kariérou. Robert Plant je považován za jednoho z nejvýznamnějších rockových zpěváků všech dob, který inspiroval například Freddieho Mercuryho a Axla Rose. V roce 2006 byl heavymetalovým časopisem Hit Parader označen za největšího metalového zpěváka všech dob, roku 2008 se dostal v žebříčku časopisu Rolling Stone na 15. místo mezi 100 nejvýznamnějších zpěváků rock and rollu a v roce 2011 ho čtenáři téhož časopisu označili za nejlepšího rockového zpěváka vůbec.

Robert Plant a Alison Krauss
Spustit audio

Související