Lenka Šimková: Generace se nejčastěji hádají kvůli penězům

12. září 2013

Se sociální pracovnicí a lektorkou Lenkou Šimkovou jsme mluvili o různých sporech, které mohou vznikat mezi generacemi.

Povídali jsme si o tom, proč může být někdy mezigenerační soužití složité. Zaměřili jsme se na to, jak je možné konflikty mezi generacemi řešit.

Naštěstí už minuly doby, kdy mladí se nastěhovali do bytu svých rodičů, protože dočkat se vlastního bydlení znamenalo roky čekání. Přesto zůstávají otázky nad soužitím nebo vztahy mezi generacemi stále živé.

Kvalitní vztahy mezi rodiči a dospělými dětmi

Jak vycházet s rodiči? Jak vycházet s mladými? Jak jim předat své zkušenosti? Jak se ohraničit a nenechat si mluvit do vlastního života? Zkrátka, jak vzájemně vycházet co nejlépe a přitom si žít vlastní životy? To je ta otázka, kterou v průběhu života řešíme jako rodiče osamostatňujících se dětí i jako dospělé děti vůči svým rodičům.

Mladá generace (ilustrační foto)

Najít správnou odpověď je někdy docela zapeklité, protože každý si může představovat něco jiného a zažité vzorce chování “naskakují” u rodičů i dětí i po letech samostatného života překvapivě rychle.

Jde o hledání respektu

Kromě rodinných vztahů se však generační rozdíly objevují samozřejmě i v jiných skupinách, např. v pracovních kolektivech, kde vztahy napříč generacemi mohou působit v tom lepším případě jako dobrý prvek spolupráce, jindy však také jako spouštěč konfliktů.

Zatímco první oblast řeší většinou odborníci z oboru rodinného a vztahového poradenství, oblast práce se objevuje často u pracovních psychologů nebo koučů. V každém případě však jde o hledání respektu – k sobě samému i k okolí, a k přijetí odlišností, v tomto případě daných generačním střídáním a z toho vyplývajících rozdílných zkušeností a rozdílných očekávání věcí budoucích.

autoři: Alima Martinová , Lenka Šimková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.