Lékaři doporučují před cestou do exotických zemí očkování

13. červenec 2006

Tyfus, úplavice, žloutenka - to je jen stručný výběr z onemocnění, která si letos už stihli přivézt turisté z dovolených v exotických zemích. Při tom lékaři mnoho let rok co rok upozorňují, že proti řadě z těchto nemocí lze očkovat.

Nejčastější spektrum onemocnění, která si lidé dovážejí, jsou ta, která mohou získat i doma. Nicméně riziko vzniku v zahraničí je vyšší. "Je to jednak virová hepatitida typu A, která se šíří potravinami a vodou, potom také onemocnění cholerou a tím nejčastějším onemocněním jsou průjmy," vyjmenovává Anna Přívorová ze Zdravotního ústavu v Brně. Ale i proti těm je možno se chránit očkováním.

Pro Afriku a jižní Ameriku se doporučuje očkování proti choleře a průjmům, protože jde o jednu očkovací látku. "Do standardu patří také očkování proti meningokokovým infekcím, protože jde o vzdušnou nákazu, která se v těch zemích vyskytuje daleko častěji a všude, kde se tvoří nové kolektivy lidí, je možnost vzniku tohoto onemocnění," říká Anna Přívorová.

Ze začátku to sice vyžaduje investici, protože každý vklad něco stojí, ale rozhodně se člověk vrátí bez problémů, zdráv a spokojený.

Spustit audio