Legendární Jirátko o Barum Rally: Výhodou je, že jezdci mého věku už auta tolik netrápí

28. srpen 2021

Karel Jirátko oslavil před zlínskou Barum rallye sedmdesáté narozeniny a je nejstarším jezdcem doprovodného závodu Star rally Historic. 

Karel Jirátko jel svou první zlínskou Barum rallye v roce 1977 jako navigátor. V osmdesátých letech pomohl k vítězství jezdci Leo Pavlíkovi. Dnes už ale Jirátko sedí na sedadle řidiče v historickém závodním autě a už poněkolikáté se účastní doprovodného závodu Star Rally Historic.

"To bylo úplně jednoduché rozhodnutí. Protože v určitém věku zjistíte, že míst v rychlých autech u jezdců, ke kterým byste si dobrovolně sedl, není moc a jsou už víceméně obsazená," vysvětluje Karel Jirátko, jak se stalo, že se při rallyových závodech posunul z pozice spolujezdce o kousek doleva na sedačku pilota. 

"Říkal jsem si, že když se u toho sportu chci udržet, musím si najít jinou parketu. Dál se tím chci bavit, dokud mi to zdraví dovolí," poznamenal Jirátko.

Teď při závodění v historických vozech se mu podle jeho slov hodí, že se v minulosti nesoustředil pouze na navigování, ale zajímal se i o práci mechaniků.

"Je to technika stará, spousta dílů už se nedá koupit nových, takže člověk používá věci, které různě sežene. Může tak nastat, že aut, které dojedou do cíle, bude málo," uvažuje.

Letošní Barum Rally bude pro veterány ještě náročnější tím, že se pojede stejně jako hlavní soutěž až do neděle.

Dva týdny před barumkou oslavil Jirátko sedmdesáté narozeniny. Že bude patřit na startu k těm nejstarším, pro něj může být podle jeho slov vzhledem k charakteru závodu i plus.

"U jezdců mého věku může být výhodou, že už nemáme tu agresivitu, nasazení a netrápíme tolik auta. Ukázalo se to už minule v Hustopečích. Když jsem se podíval na trať a počasí, řekl jsem si pozor, kdo se do toho moc opře, auto to nevydrží. Vyplatilo se nám to, podařilo se nám dojet třetí v poháru historických vozidel. I na barumce doufám, že to auto přežije," uzavřel Karel Jírátko.

Legendární jezdec Karel Jirátko je letos na zlínské Barum Rally za volantem historického závodního speciálu.
Legendární jezdec Karel Jirátko je letos na zlínské Barum Rally za volantem historického závodního speciálu.

Legendární jezdec Karel Jirátko je letos na zlínské Barum Rally za volantem historického závodního speciálu.
autoři: David Nekvinda , Petra Kopásková , Radek Štěrba
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.