Ledový Masaryk. Sochaři v Rožnově pod Radhoštěm vytvořili deset soch z ledu a sněhu včetně trůnu

Za 20 ročníků této akce bylo vytvořeno přes 220 soch, na jejichž tvorbě se podílelo více než 120 profesionálních výtvarníků

Busta prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, rybičky, lidská figura či Spongebob zdobí letošní ledovou galerii v Rožnově pod Radhoštěm.

Svá díla zde představují dvě desítky sochařů z Česka a Polska, kteří se zapojili do letošního ročníku mezinárodního sochařského sympozia Ledové a Sněhové království.

Sochy zde budou k vidění až do 24. února. Podle pořadatelů led vydrží díky speciálním podmínkám v izolované hale.

Ledové sochy v Rožnově pod Radhoštěm

Sochaři z ledu a sněhu vytesali devět ledových a jednu sněhovou sochu a také Ledový trůn. Do sympozia se zapojili tři výtvarníci z Polska a další Česka, jeden z nich poprvé. Novinkou jsou letos tři druhy sochařského ledu a to mléčný, poloprůhledný a čirý, uvedl Hrabal.

Umělci měli k dispozici dohromady 12 tun ledu. Ledové sochy vytvářely dvoučlenné týmy z několika kusů ledových bloků o celkové hmotnosti více než 1200 kg. Podle organizátorů sympozia jsou jejich díla uchovávána do února.

Za 20 ročníků této akce bylo vytvořeno přes 220 soch, na jejichž tvorbě se podílelo více než 120 profesionálních výtvarníků z pěti zemí - České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska a Bulharska. Sochy během předchozích ročníků zhlédlo zhruba 170 000 návštěvníků, letos očekávají pořadatelé návštěvnost více než 5000 návštěvníků.

Ledové sochy v Rožnově pod Radhoštěm
autor: Gabriela Hykl | zdroj: ČTK

Související