Labská cyklostezka propojuje města na Labi. Do Špindlerova Mlýna, nad kterým pramení, ale nevede

9. září 2020 08:38

Mezinárodně uznávaná Labská cyklostezka spojující česká a německá města na Labi by měla pokračovat z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna. Vedení obou měst teď zjišťuje možnosti, jak cyklostezku vybudovat. Nejvíce reálnou možností bude pravděpodobně vytvoření pruhů pro cyklisty. 

K prameni Labe, kde cyklostezka začíná, se teď cyklisté od Vrchlabí dostanou přes Benecko a Horní Mísečky.

Čtěte také

„Tady to spíš beru jen jako takovou možnost přiblížit se co nejrychleji tam, kam potřebuji. Ale pokud si chci tu trasu užít, tak pojedu jinudy," říká Martin, který právě s kamarádem Petrem jede z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna.

Během krátkého rozhovoru nás míjí desítky rychle jedoucích aut. Jet tudy na kole není podle obou cyklistů příliš bezpečné.
„Někde v lese po vrstevnici je ideální cyklostezka."

Vybudovat cyklostezku mimo silnici je podle vedoucího vrchlabského odboru životního prostředí Radka Vicha ale téměř nereálné.
„Vzhledem k tomu, že se pohybujeme v ostře zaříznutém údolí Labe kolem řeky, tak prakticky bez nějaké vysuté lávky nad Labem není možné propojit touto cestou Vrchlabí a Špindlerův Mlýn. S tím, že samozřejmě náklady v tomto případě ani nebudeme počítat."

Cyklostezka Mělník - Kly.jpg

Zvažovalo se také vybudování rozdělovacích pruhů. Ani tato varianta podle Vicha příliš reálná není.
„Zimní údržba je v tady samozřejmě také úplně jiná, než jinde v kraji. Není možné tam z důvodu vyhrnování sněhu prakticky dělat zábrany."

Čtěte také

„V této chvíli se v podstatě jedná o tom, že by byl vymezen jízdní pruh pro cyklisty. To znamená, že z hlediska letního provozu by mohl být zúžený jízdní pruh pro motorová vozidla," říká nezávislý starosta Špindlerova Mlýna Vladimír Staruch.
„Zjišťujeme přes Správu a údržbu silnic jestli je vůbec možné vejít se šířkovými parametry se dvěma jízdními pruhy."

Vedení špindlerovské radnice chce vybudovat také část cyklostezky od přehrady do centra města.

„Hodně záleží i na dalších investicích, konkrétně na investici společnosti Melida v rámci propojení lyžařských areálů. Kde při propojení přehrady s centrem Špindlerova Mlýna počítáme s využitím mostu, který by měl být postaven přes řeku Labe," dodává špindlerovský starosta.

Pokud Správa a údržba silnic schválí vybudování cyklopruhu, měl by se tady objevit na začátku jara příštího roku.

Spustit audio

Související