Výstavbu Kladské cyklostezky z Jaroměře k hranicím s Polskem provází komplikace

8. březen 2019 09:30

Jednání s majiteli pozemků, čekání na stavební povolení nebo naopak odklad na neurčito. Právě to je ve zkratce výstavba Kladské cyklostezky z Jaroměře k hranicím s Polskem v Náchodě. Ta naváže na už hotovou Labskou stezku, která propojila Hradec Králové, Jaroměř a Kuks. 

Plánovaná cyklostezka od Rozkoše do Polska by mohla být hotová za 3 roky

02951530.jpeg

Zpracování projektové dokumentace na Kladskou cyklostezku od vodní nádrže Rozkoš se blíží ke konci. Během příštího týdne bude hotové také takzvané biologické hodnocení. Podle nezávislého starosty Provodova-Šonova Josefa Kulky by tak stavba mohla začít příští rok, trvat bude 2 až 3 roky. Cyklostezku začnou lidé využívat po etapách.

„Už hotový úsek z Hradce Králové do Jaroměře a Kuksu si cyklisté velmi oblíbili. Podle údajů ze sčítačů umístěných na trase je jeho část z Hradce Králové pravidelně vyhodnocována jako druhá nejfrekventovanější cyklostezka v České republice. Hned po Baťově kanále," říká mluvčí Krajského úřadu Královehradeckého kraje Jiří Klemt.

Navazující úseky směrem k Náchodu se ale z velké části teprve připravují. Zhruba roční zpoždění má třeba část spojující Jaroměř a obec Rychnovek. Potvrzuje to Zdena Hovorková z ODS, organizační pracovnice Dobrovolného svazku obcí Kladská stezka.

„Momentálně se řeší výkupy pozemků, které se zdržely o jeden rok. Protože jednáme s majiteli, kteří požadují odkoupení větší části pozemků."

Cyklostezky jsou milovníky cyklistiky hojně využívány

Na další úsek vedoucí od autocampingu v České Skalici do místní části Kleny je vydané územní rozhodnutí a zhruba za měsíc bude i stavební povolení. Jiné části cyklostezky už jsou hotové. Naopak v nedohlednu je výstavba mezi Václavicemi a Bražcem.
„Chybí nám souhlasné stanovisko Ředitelství silnic a dálnic. Nemohou ho vydat, dokud nebude jasné, kudy povede nová komunikace směrem na Nové Město nad Metují."

Cyklostezka povede z Hradce Králové až do Kuksu!

Jarní projížďka

Cyklisté v Královéhradeckém kraji se konečně dočkají dlouho připravované cyklostezky.

Do konce letošního roku by tak mohla být hotová jen necelá polovina Kladské cyklostezky Jaroměř - Náchod. Na ni postupně naváže také okruh pro cyklisty kolem přehradní nádrže Rozkoš. Ten bude stát zhruba 87 milionů korun, má sedm částí, v provozu zatím není žádná.

„V letošním roce by mohly být vybudovány dva úseky v délce čtyř kilometrů. Za celkem 17 milionů korun," dodává Zdena Hovorková.

Celkově má mít cyklistický okruh kolem Rozkoše bezmála 15 kilometrů. Na jeho kompletní vybudování ale zatím Dobrovolnému svazku obcí Kladská stezka chybí peníze. Ty se pokusí získat pomocí nejrůznějších dotací.

Spustit audio

Související