Mezi Lánovem a Černým dolem na Vrchlabsku má vyrůst cyklostezka. Cesta bude bezpečnější

10. březen 2019 09:54

Cesta po hlavní silnici číslo 14 mezi obcí Lánovem a městysem Černý Důl by mohla být pro chodce a cyklisty bezpečnější. Má tu vyrůst cyklostezka. Pokud se podaří sehnat dostatek peněz, měla by být hotova v roce 2022.

Výstavbu Kladské cyklostezky z Jaroměře k hranicím s Polskem provází komplikace

Cyklostezky jsou milovníky cyklistiky hojně využívány

Jednání s majiteli pozemků, čekání na stavební povolení nebo naopak odklad na neurčito. Právě to je ve zkratce výstavba Kladské cyklostezky z Jaroměře k hranicím s Polskem v Náchodě. Ta naváže na už hotovou Labskou stezku, která propojila Hradec Králové, Jaroměř a Kuks. 

Po silnici mezi Lánovem a Černým Dolem projedou denně tisíce aut. Navíc podle tajemnice Černého Dolu Lucie Pieschelové spousta řidičů v tomto úseku překračuje rychlost.
„Jezdí tady klidně i devadesátkou a to ještě v tom lepším případě. Je to zkrátka strašně nebezpečné, s dětmi se tam vůbec vyjíždět nedá."

Obce už daly dohromady potřebné materiály a podklady. A odevzdaly žádost o vydání územního rozhodnutí.

„Jakmile bude územní rozhodnutí, máme podepsanou smlouvu s firmou, která by měla dělat projekt ke stavebnímu povolení," říká starosta Lánova Josef Kalenský ze sdružení Naše obec náš domov.

A doplňuje: „Kdybychom měli projekt ke stavebnímu povolení a vydané stavební povolení, tak bychom se mohli následně ucházet o získání nějakých dotačních peněz, případně udělali výběr firmy dodavatele."

Cyklostezky jsou milovníky cyklistiky hojně využívány

Pokud se obcím podaří získat potřebné dotace, mohla by se cyklotrasa začít budovat na jaře příštího roku. Celkové náklady na její stavbu se pohybují kolem 20 milionů korun. Zatím mají od Královéhradeckého kraje slíbenou dotaci ve výši téměř 2 miliony korun.

Cyklostezka povede z Hradce Králové až do Kuksu!

Jarní projížďka

Cyklisté v Královéhradeckém kraji se konečně dočkají dlouho připravované cyklostezky.

„Je předpoklad, když se podaří získat dotaci ve výši 80 až 90 procent na realizační náklady, tak do toho obec půjde. Pokud se prostředky nepodaří záskat v této výši, tak se bude vyčkávat, jestli budou nějaké lepší podmínky," doplňuje Josef Kalenský.

Podle něj je vybudování cyklostezky velmi potřebné. V minulých letech se cyklotrasou podařilo propojit Lánov a Vrchlabí.
„Trasa je velmi využívána maminkami s kočárky, pěšími, lidmi na kolečkových bruslích a tak dále. Je to prostě takový bezpečný koridor mezi Lánovem a Vrchlabím. To samé, i když ne třeba v takové četnosti, bude jistě používáno i směrem na Černý Důl."

Stavba cyklotrasy by měla trvat dva roky.

Spustit audio

Související