Kytice pro Němcovou, Šulákovou nebo Mandlovou. Podívejte se, jak si Floria v Kroměříži připomíná Československo

Jarní pěstitelská výstava Floria, která dnes začala v Kroměříži, nabízí návštěvníkům tematické výstavy připomínající stoleté výročí založení Československé republiky.

Přední čeští floristé také připomenou osobnosti našeho státu. Zajímavostí budou také obrovské kytic pro dvanáct slavných žen, jako byly mýtická kněžna Libuše, Božena Němcová nebo Ema Destinnová. Další květinové kompozice znázorní české vynálezy.

Pořadatelé přehlídku stejně jako loni rozdělí, využijí dva po sobě jdoucí prodloužené víkendy. Až do 1. května výstaviště obsadí květinová aranžmá věnovaná významným ženám české historie, 5. až 8. května pak květiny připomenou zásadní muže našich dějin a také české vynálezy.

Výstava Floria v Kroměříži připomíná stoleté výročí založení Československa

Autorkou první květinové expozice umístěné pod střechou pavilonu A je přední česká floristka Klára Franc Vavříková. "Velké dekorace jsou v podobě kytic pro významné ženy, které jsme vybírali intuitivně podle toho, kdo se nám líbí. Proto je tady Květa Fialová, proto je tady Magdaléna Dobromila Rettigová. Pak tady máme Emu Destinovou, Boženu Němcovou, Adinu Mandlovou a u hlavního vstupu je Jarmila Šuláková," uvedla floristka.

Výstava Floria v Kroměříži připomíná stoleté výročí založení Československa

Na 12 obřích kytic využila spolu s kolegyněmi přes 20.000 květin. Vesměs jde o druhy, které mají zahradní charakter, například růže, heřmánky, ostrožky, srdcovky nebo tulipány. Do dvou kytic však zasadila i anturie.

Výstava Floria v Kroměříži připomíná stoleté výročí založení Československa

Druhý termín bude věnovaný známým mužům české historie. Vzhled výstavy dostaly na starosti aranžérky Jarmila a Petra Pejpalovy. "Lidé uvidí také pozoruhodné florální objekty v podobě českých vynálezů, které vytvoří profesionální aranžéři ze Svazu květinářů a floristů České republiky," uvedl mluvčí výstaviště Ondřej Kuropata.

autor: pes | zdroj: ČTK

Související