Kuřecí stehna s česnekovou omáčkou

Pokud máte pocit, že už jste při pečení kuřecích stehen vyzkoušeli vše, nenechte se mýlit. Dnes se s Apetýtem naučíte kuřecí stehna s česnekovou omáčkou.

Ingredience
  • 4 kuřecí stehna
  • 1 uzené kuřecí stehno
  • 3 paličky česneku
  • 2 cibule
  • 100 g anglické slaniny (plátky)
  • horký vývar
  • máslo
  • hladká mouka
  • olej
  • čerstvý špenát
  • smetana

Postup:

  1. Kuřecí stehna rozdělíme v kloubu, osolíme a opepříme.
  2. V pánvi rozehřejeme 3 lžíce másla a lžíci oleje a na tom necháme roztavit slaninu.
  3. Když je dokřupava usmažená, tak ji vyjmeme a uchováme na ozdobu k servírování.
  4. Do pánve vložíme kuřecí stehna a opékáme je ze všech stran dozlatova.
  5. Z paliček česneku odstraníme vrchní slupku a překrojíme je vodorovně napůl. Řeznou stranu potřeme olejem.
  6. Mezitím nakrájíme cibulku nadrobno a přihodíme ji k masu.
  7. Zlehka orestujeme a zalijeme vývarem do třetiny výšky masa.
  8. Přidáme poloviny česneku a vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 200 °C.
  9. Pečeme asi hodinu a průběžně podléváme vývarem a přeléváme výpekem.
  10. Měkké maso vyjmeme a udržujeme v teple.
  11. Zbylý obsah pánve propasírujeme přes cedník tak, aby v něm zůstaly jen slupky z česneku. Pomůže nám obyčejná lžíce a stěrka na těsto.
  12. Omáčku znovu zahřejeme, povolíme vývarem a zahustíme tak, jak jsme zvyklí. Můžeme použít hladkou mouku rozšlehanou ve vodě, instantní jíšku. Anebo složitější, ale chutnější způsob, kdy šťávu prudce vydusíme na tuk, zasypeme lžící mouky, prosmahneme, následně zalijeme vývarem a provaříme.
  13. Ve všech případech šťávu dobře provaříme, minimálně 15-20 minut.
  14. Podáváme s cibulovo-smetanovým špenátem, křupavou slaninkou a zapečenými bylinkovými brambory.

Příprava špenátu: Na oleji zesklovatíme nadrobno nasekanou cibulku, přidáme lístky špenátu a necháme je zavadnout. Přilijejeme trochu smetany a povaříme, až vše zhoustne. Osolíme a opepříme a přes zvyklosti vynecháme česnek, kterého je dost v omáčce k masu.

Související

  • Vyzkoušejte báječnou marinádu nejen na gril!

    Čas grilování je tady a dnešní recept Apetýtu bude praktický a užitečný pro všechny milovníky masa.

  • Houbový gulášek

    Česká mykologická společnost sdružuje nejvášnivější houbaře u nás. Vznikla přesně před 100 lety. Dlouhá léta společnost vedl propagátor houbaření František Smotlacha.

  • Božská kuřecí polévka

    Vyzkoušejte opravdu hustou a poctivou kuřecí polévku. Ta se může klidně stát hlavním chodem. Recept nám poslala paní Jana Dvořáčková z Hodonína.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.