Kuře po italsku z Brna

Recept na kuře po italsku, od pana Jiřího Slezáka z Brna, zazněl v Apetýtu 11. září.

Suroviny:
naporcované kuře, 250 g žampionů, 90 g slaniny, 2 lžíce černých oliv, 400 g konzervovaných rajčat, 125 ml červeného vína, 75 ml olivového oleje, nasekané natě čerstvé petrželky, tymiánu a šalvěje, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 1 paprika, citronová kůra, hladká mouka, sůl, pepř

Postup:
Porce kuřete osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a lehce obalíme v mouce.

Rozpálíme pánev a teprve pak vlijeme polovinu oleje, necháme ho rozehřát, přidáme slaninu a porce masa, které po všech stranách asi 15 minut restujeme. Maso vyjmeme a přemístíme do kastrolu nebo zapékací misky.

Pánev vyčistíme ubrouskem a rozehřejeme na ni zbylý olej. Přidáme nakrájenou cibuli, papriku a polovinu utřeného česneku. Za stálého míchání restujeme až do změknutí zeleniny, přibližně 5 minut.

Děrovanou naběračkou přendáme zeleninu do kastrolu k masu a na pánvi nakonec osmažíme na čtvrtky pokrájené žampiony. Přidáme je k masu a zelenině. Do pánve vlijeme červené víno, které necháme asi 10 minut svařit. Poté ho přelijeme do kastrolu, přidáme rajčatový protlak, nakrájená konzervovaná rajčata a šalvěj. Kastrol přiklopíme a dusíme v troubě, předehřáté na 200 stupňů, přibližně 1 hodinu.

Druhou část česneku smícháme s citronovou kůrou a petrželovou natí. Směs přimícháme do kastrolu, prohřejeme a vše ještě podle chuti osolíme. Podáváme ozdobené šalvějí, vhodnou přílohou jsou vařené brambory.