Kuře na medu

Recept podle kolegy Josefa Veselého představila v posledním dubnovém Apetýtu Blanka Kovandová.

Potřebujeme:
1 celé kuře, sůl, máslo, med, zázvor mletý, nahrubo nasekané ořechy (mohou být vlašské, pistáciové nebo kešu)

Postup:
Máslo rozpustíme s medem a potíráme tím nasolené kuře, které zvolna, pomalu pečeme. Během pečení potíráme několikrát tak, aby se vytvořila zlatá křupavá kůrčička.

Těsně před koncem pečením posypeme nahrubo nasekanými ořechy a zázvorem a prudce zapečeme. Med zkaramelizuje a dá masu fantastickou vůni, ale kuře není sladké.

Jako přílohu vřele doporučujujeme rýži, nejlépe basmati, hezky sypkou, každé zrníčko prosím zvlášť.

Poznámka Josefa Veselého:
Tohleto kuřátko sklízí v naší rodině úspěch, který (proč to nepřiznat) byl a je zasloužený. Jen je zapotřebí se nezaleknout. Výsledek je dechberoucí...

autoři: Blanka Kovandová , Josef Veselý