Kroměřížská lávka pro pěší přes řeku Moravu je od dnešního odpoledne veřejnosti opět přístupná

30. duben 2019 16:29

Lávku nechalo město z bezpečnostních důvodů uzavřít v prosinci 2017 poté, co se v Praze-Troji zřítila lávka postavená podobným způsobem.

V Kroměříži otevřeli v úterý odpoledne opravenou lávku přes řeku Moravu. Město ji nechalo z bezpečnostních důvodů zavřít v prosinci roku 2017 poté, co se v Praze-Troji zřítila lávka postavená podobným způsobem. Rekonstrukce stála sedm milionů korun. Další zásah nebude nutný minimálně třicet let.

Nově otevřená lávka přes řeku Moravu v Kroměříži

Otevření se obešlo bez slavností a projevů. Dělníci jen odstranili zátarasy a pásky. Na lávce bylo krátce po jejím otevření docela rušno. Lidé přes ni chodí a zastavují se a dívají se na řeku Moravu. Během pouhé čtvrthodiny po lávce stihlo přejít přes osm desítek chodců.

Projektování, opravy, zátěžové zkoušky a potřebnou administrativu podle nezávislého starosty Kroměříže Jaroslava Němce nešlo urychlit. "Myslím si, že to byla dobrá investice, protože kdybychom stavěli novou lávku, tak bychom se pohybovali v řádu 60, 70 milionů. Takže jsme se chovali jako řádní hospodáři. Navíc máme garanci na dalších 30 až 40 let, že lávka bude sloužit občanům," řekl Němec.

Lávku staticky zajistilo 36 ocelových lan, každé z nich o délce 80 metrů. Ukotvena byla za původní opěry. Lana se pod lávkou kříží a zajistila ji zespodu. Pracovalo se podle projektové dokumentace, kterou vypracovali odborníci ze Stavební fakulty Vysokého učení technického v Brně.

Lávka v Kroměříži byla postavena v roce 1984. Je dlouhá 76 metrů, délka nosné konstrukce činí 63 metrů. V roce 1997 odolala rozsáhlým povodním. Dělníci z ní tehdy pouze dočasně odstranili zábradlí, aby nezachytávalo naplavené větve a stromy. Přestála také povodně v letech 2006 a 2010.

autor: pes
Spustit audio

Související