Krémová polévka s pórkem

Páteční seriál receptů s názvem Polévky je opět tady. U dobroty, která se může klidně stát i hlavním chodem nebo odlehčenou večeří, je dobré podotknout, že chutná i studená.

Budete potřebovat:

  • 2 velké nakrájené pórky
  • 450 g oškrabaných nakrájených brambor
  • 2 líce najemno nakrájené pažitky
  • 3 hrnky kuřecího vývaru
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání
  • nastrouhaný muškátový oříšek

Postup:

  1. Do hrnce dáme pórek, brambory, pažitku a vývar.
  2. Uvedeme do varu, snížíme teplotu a zakryté pomalu vaříme asi 30 minut, až zelenina změkne.
  3. Vmícháme mléko a necháme zchladnout.
  4. Směs po malých dávkách mixujeme dohladka, polévku ve velké míse smícháme se smetanou.
  5. Zakryjeme a uložíme na hodinu nebo přes noc do chladničky.
  6. Podáváme posypanou muškátovým oříškem.

Polévka se tradičně servíruje studená, ale pokud vám i přes letní teploty chutná polévka teplá, ohřejte si ji, na své výtečné chuti tím nic neztratí.

Související

  • Česnečka s knedlíčky

    Páteční polévkový seriál pokračuje. V Apetýtu si připravíme Česnečku s knedlíčky z festivalové kuchařky Česnekových slavností v Buchlovicích.

  • Pivní polévka podle Magdaleny Dobromily Rettigové

    Pro kuchařský postup na pivní polévku se vydáme do daleké historie za Magdalenou Dobromilou Rettigovou, která se narodila v roce 1785.

  • Polévka z ředkvičkové natě

    Červnová zahrádka je plná výpěstků, po vydatných květnových deštích se krásně zazelenala a právě proto si v Apetýtu uvaříme netradiční polévku z ředkvičkové natě.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.