Krémová bramborová polévka
Na Velký pátek platí nejpřísnější půst a proto naši předkové často jedli bramborové pokrmy a různé polévky. Dnešní recept oboje spojuje.
Budete potřebovat:
6-8 brambor
1 cibule
2-3 mrkve
2 litry zeleninového vývaru
kousek másla
250 ml mléka
125 ml smetany ke šlehání
2 lžíce hladké mouky
cca 150 g strouhaného sýra
sůl, pepř
nasekaná petrželka
Postup:
1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky.
2. V hrnci rozehřejeme kousek másla a na něm opečeme cibuli a mrkev.
3. Až se rozvoní, přidáme brambory.
4. Krátce opražíme, osolíme a opepříme.
5. Zalijeme vývarem a vaříme doměkka.
6. V mléce rozkvedláme mouku a vlijeme do polévky.
7. Povaříme dalších 5-10 minut.
8. Poté část polévky rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme a přidáme smetanu a petrželku.
9. Servírujeme posypané strouhaným sýrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka