Krémová bramborová polévka

Na Velký pátek platí nejpřísnější půst a proto naši předkové často jedli bramborové pokrmy a různé polévky. Dnešní recept oboje spojuje.

Budete potřebovat:

6-8 brambor
1 cibule
2-3 mrkve
2 litry zeleninového vývaru
kousek másla
250 ml mléka
125 ml smetany ke šlehání
2 lžíce hladké mouky
cca 150 g strouhaného sýra
sůl, pepř
nasekaná petrželka

Postup:

1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky.

2. V hrnci rozehřejeme kousek másla a na něm opečeme cibuli a mrkev.

3. Až se rozvoní, přidáme brambory.

4. Krátce opražíme, osolíme a opepříme.

5. Zalijeme vývarem a vaříme doměkka.

6. V mléce rozkvedláme mouku a vlijeme do polévky.

7. Povaříme dalších 5-10 minut.

8. Poté část polévky rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme a přidáme smetanu a petrželku.

9. Servírujeme posypané strouhaným sýrem.

autor: Zuzana Plíšková