Křehké linecké těsto z vařených žloutků
Kam s nimi? To je otázka, kterou si asi kladete každoročně na Velikonoce, když se vám sejde hodně vařených vajec. Dnes už je možná koledníci nenosí v takové míře, jako tomu bylo dříve, ale i tak přijde každá dobrá rada na zužitkování vajec vhod. Dnes si připomeneme, jak připravíte výborné linecké cukroví z vařených žloutků. Recept je od paní Růženy Kratochvílové z Olšan u Rousínova.
Budete potřebovat:
4 žloutky uvařené natvrdo
100 g cukru
250 g másla
400 g hladké mouky
citronová kůra a šťáva
špetka soli
Postup:
1. Uvařené žloutky prolisujeme přes síto, bílky zužitkujeme jinak (třeba do pomazánky nebo salátu).
2. Smícháme s moukou, máslem, cukrem, špetkou soli a šťávou a kůrou z citrónu.
3. Vypracujeme těsto, ze kterého vykrajujeme různé tvary.
4. Pečeme v troubě vyhřáte na 180 stupňů asi 10 minut.
5. Po vychladnutí slepujeme marmeládou a ozdobíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka