Krajina, kde se střídají kopce a údolí v neopakovatelných podobách. To je valašská Lužná

Okrasou krajiny jsou dodneška dřevěné roubenky, a to nejenom na odlehlých místech, ale i přímo v obci.

Lužná je vesnička nedaleko Vsetína. Pokud si ji vyberete jako cílovou stanici putování po Valašsku, ocitnete se uprostřed krásné přírody mezi dvěma známými horskými pásmy. Dělí je od sebe říčka Senice a taky železniční dráha.

Na západě, to je ve směru od Zlína, jsou ještě poslední kopce a stráně Vizovické vrchoviny, ale na východě, nebo jak říkají místní za tratí, už začínají Javorníky a ty jsou součástí Chráněné krajinné oblasti Beskydy, mimochodem největší chráněné krajinné oblasti u nás. Lužná, dokonce její velká část, je tedy v CHKO Beskydy. Přemýšlela jsem, jak popsat terén, abych co nejlépe vystihla jeho členitost.

A protože to přede mnou už udělali znalci místa, tak si dovolím je citovat: „Lužná leží v malebné kotlině neustále se střídajících zalesněných kopců, vršků, pasek a údolí v neopakovatelných a úchvatných podobách.“ Krásné výhledy jsou v takovém koutu přírody samozřejmostí, ale musíte vědět, po které stezce a do jakého místa vyšlapat pěšky nebo na kole, abyste dohlédli třeba na vrch Filka, to je nejvyšší místo Lužné v nadmořské výšce 759 m. Vede tam i jedna z tras.

Po dalších se dostanete k pasekářským a chatovým osadám. Jsou od sebe dost vzdálené, jak je to pro Valašsko typické. Okrasou krajiny jsou dodneška dřevěné roubenky, a to nejenom na odlehlých místech, ale i přímo v obci. Některé jsou nové, jiné už mají za sebou kus historie.

Ty nejstarší a nejvzácnější jsou chráněnými památkami lidové architektury. Je to dřevěná zvonice z konce 18. století. Ještě donedávna se v ní ručně zvonilo. Je mezi domky nedaleko podchodu pod železniční tratí. Přímo u něho jsou další unikátní stavby ze stejné doby. Tři roubenky na kamenné podezdívce. Původně sloužily jako komory k uskladnění potravin. Ve spodní kamenné části se uchovávaly hlavně brambory, řepa nebo jablka. Horní patro, to je dřevěnice, sloužilo k přenocování a taky jako výminek. Chráněnou památkou jsou od roku 1958.

Železniční trať, která Lužnou prochází, vede až na Slovensko. Stavěla se ve 20. letech minulého století. Pro místní to byl na dlouhou dobu důležitý zdroj příjmů.

Teď už víte, že do Lužné se dostanete i vlakem. Můžete tam zajet v kteroukoliv dobu. Lužná je celoročním rekreačním střediskem.

Spustit audio

Související