Krajance
Oblibu krajanců dokazuje i to, kolik různých variant existuje. Většinou se pekly větší bochánky nebo silnější placky, které se po upečení rozlámaly nebo rozkrájely. A lidé si je pochvalovali, protože dlouho vydržely. Také se do nich pro vláčnost často dávalo sádlo, nebo se zadělávaly smetanou či podmáslím. A krajance od paní Anny Kaláčové jsou opravdu poctivé.
Budete potřebovat:
500 g hladké mouky
250 ml podmáslí
1 kostka tuku na pečení
3 lžíce oleje
1/2 prášku do pečiva
sůl
Postup:
1. Do mísy dáme mouku, sůl, prášek do pečiva, podmáslí, olej a polovinu nastrouhaného tuku.
2. Vypracujeme hladké těsto, které rozválíme na tloušťku asi 0,5 cm.
3. Na plát nastrouháme zbylý studený tuk.
4. Zabalíme ho do těsta, rozválíme a převalujeme ještě dvakrát.
5. Z těsta tvoříme bochánky, které potřeme sádlem a posypeme hrubou solí.
6. Pečeme při 200 stupních dozlatova a po upečení ještě horké znovu potřeme sádlem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.