Kraj zasáhne silný vítr. V Beskydech může mít sílu vichřice

Vítr v nárazech dosáhne rychlosti až 90 kilometrů v hodině.

V Beskydech a Jeseníkách bude vítr ještě silnější, v poryvech bude mít kolem 110 kilometrů v hodině, to odpovídá síle vichřice. Informoval o tom dnes Český hydrometeorologický ústav.

"Hluboká tlaková níže bude postupovat z Atlantiku nad Francii. Na přední straně této níže zesílí nad naším územím jihovýchodní až jižní proudění," uvedli meteorologové. Západní Evropu trápí husté sněžení a silný vítr už několik dní. Problémy jsou v silniční i letecké dopravě.

Upozornění českých meteorologů na silný vítr platí od pátečních 16:00 do sobotních 14:00 pro celý Zlínský kraj (Bystřice pod Hostýnem, Holešov, Kroměříž, Luhačovice, Otrokovice, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Valašské Klobouky, Valašské Meziříčí, Vizovice, Zlín, Rožnov pod Radhoštěm, Vsetín)

Obyvatelé by se na příchod silného větru měli připravit. Měli by zajistit okna a dveře a upevnit venku volně uložené předměty.

Při řízení by měli být opatrní, protože poryvy větru můžou auto udělat neovladatelným. Na horách by lidé měli omezit túry a neměli by se vydávat na hřebeny, uvedli meteorologové.

autor: Český rozhlas Zlín

Související