Vítr opět zesílí, může mít sílu vichřice. Včera vítr poškodil zámecký park v Holešově

11. prosinec 2017
Zprávy ze Zlínska

Na východě republiky bude podle předpovědi meteorologů odpoledne zesilovat vítr. Nejsilnější bude v noci, na hřebenech hor může místy v nárazech dosáhnout až 145 km/h.

Nejsilněji začne foukat od pondělního odpoledne. Výstraha platí pro východní Čechy, Českomoravskou vrchovinu, Moravu a Slezsko včetně Zlínska. Právě ve Zlínském, Jihomoravském, části Pardubického kraje a na Žďársku hrozí silný vítr od dnešního poledne do úterních 10:00.

V nárazech vítr dosáhne až 90 kilometrů za hodinu – tedy síly vichřice. Na hřebenech hor by to mohlo být až 145 km/h. V takovém případě už odborníci hovoří o orkánu. Situace se začne uklidňovat až zítra.

Včerejší poryvy větru poničily holešovský zámecký park, spadlo několik stromů. Vítr vyvrátil několik starších a většinou nemocných stromů. Jeden z nich poškodil i zeď okolo parku. Park je proto dnes uzavřen.

Kvůli silnému větru vyjížděli od včerejšího odpoledne hasiči ve Zlínském kraji k téměř padesátce událostí. Odstraňovali vyvrácené stromy a polámané větve ze silnic nebo poškozené střechy domů. Všechny události se obešly bez zranění.

Vítr na Zlínsku

Podle mluvčího krajských hasičů Romana Žemličky počasí nejvíce zasáhlo Vsetínsko. Silný vítr tam například v obci Ústí strhl troleje na osobní vlak. Dvěma desítkám cestujících s přestupem do náhradního spoje pomáhali hasiči.

autoři: pes , Tomáš Fránek
Spustit audio