Krachující značku Botas koupila zlínská firma Vasky

6. duben 2023 16:00

Známá česká obuv Botas se vyráběla od roku 1963 ve Skutči ve východních Čechách. Kvůli cenám energií, materiálů i nedostatku kvalifikovaných pracovníků je firma od tohoto roku v likvidaci. Nyní přišla „záchrana“ v podobě jejího prodeje zlínské firmě Vasky.

Zlínská obuvnická firma Vasky koupila značku Botas. Cenu společnost nezveřejnila. "Koupili jsme práva a ochranné známky, výrobní zařízení a ochranné vzory," řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín majitel a zakladatel společnosti Vasky Václav Staněk a dodal, že už nyní společnost vydala novou společnou kolekci kožených bot a intenzivně pracuje na tom, aby ještě v letošním roce mohla otevřít vlastní prodejnu Botas.

Poptávka po „botaskách“ i obuvi Vasky podle něj bude vysoká, a tak nevylučuje, že by ve Zlíně firma navyšovala počty zaměstnanců. Ze sortimentu chce zachovat hlavně obuv pro nohejbal.

Poslechněte si informace přímo od Václava Staňka.

Vasky
Značku obuvi VASKY založil v roce 2016 ve svých 18 letech Václav Staněk ze Zlína, kde firma i sídlí a vyrábí. Společnost má aktuálně přes 50 zaměstnanců, loni vyrobila asi 200 tisíc produktů: obuvi a dalších doplňkových produktů, jako jsou klíčenky, různé obaly či pásky. 

Botas
Původně se firma jmenovala Botana a vznikla v roce 1949 sloučením menších znárodněných podniků ze Skutče a okolí. Značka Botas je spojením slov bota sportovní, případně bota Skuteč. V 90. letech společnost měla obraty i ve stovkách milionů korun, ale někdy i ztráty desítky milionů korun, kvůli nízkým maržím. Kolem 80 procent z celkové výroby připadalo na sportovní obuv, firma se zaměřovala na lední hokej, krasobruslení, lyžování, letní a halové sporty. V roce 1991 podnik zaměstnával 2400 lidí, o deset let později měl o polovinu méně pracovníků, loni klesl počet pracovníků na 70. Jediným akcionářem Botasu byla společnost Benal.

 

Spustit audio

Související