Podpatky inauguračních bot pro Evu Pavlovou byly inspirovány tvarem klenby ve Vladislavském sále, prozrazuje jejich tvůrce Oldrich Voyta

5. duben 2023

Hostem Českého rozhlasu byl světový designér a obuvník Oldrich Voyta, který na sebe nedávno upoutal velkou pozornost, když navrhl lodičky a psaníčko pro první dámu Evu Pavlovou pro inaugurační den.

Oldrich Voyta vystudoval design obuvi na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a na stejné univerzitě aktuálně vede výzkum obuvi. V centru výzkumu obouvání pracoval s předními designéry v Pekingu, kde získal mimo jiné ocenění Red Dot. Svou tvorbu pravidelně prezentuje na nejprestižnějších akcích po celém světě, věnuje se ale i zdravotní obuvi. A jedním z jeho posledních projektů jsou inaugurační lodičky a psaníčko pro první dámu Evu Pavlovou.

V rozhovoru mluví o tom, jak se dostal k tvorbě obuvi a jak ho ovlivnilo setkání se světoznámým španělským návrhářem a obuvníkem Manolo Blahnikem, který obouval například Madonnu, Dianu,  Kylie Minogue a další osobnosti.

Řeč se stočila samozřejmě také na spolupráci s první dámou Evou Pavlovou: „Vše vzniklo za dva týdny, kdy samozřejmě ostatní práce šla stranou. Když člověk nespí a nejí, tak to jde,“ říká s úsměvem a dodává: „V době, kdy já jsem se o tom dozvěděl, tak jsem neměl kopyto ani napínací stélku, ani podpatky, ani materiál. A povedlo se to hlavně díky lokálním firmám, které tu zatím stále jsou, což je skvělé.“

Zajímavým detailem je také to, že podpatky těchto bot vznikly na 3D tiskárně, jsou z rozložitelného bio plastu a mají unikátní specifický tvar, který je inspirovaný tvarem klenby ve Vladislavském sále.

Tyto a další zajímavosti spojené s jeho profesí i s obuví pro nejen pro první dámu se dozvíte v záznamu rozhovoru s designérem a obuvníkem Oldrichem Voytou.

Spustit audio

Související