Při problémech na vesmírném letu je to podobné jako ve válce, říká student vesmírného inženýrství Jakub Zemek

Jeho životní sen se shoduje se snem spousty dětí a on za ním opravdu cílevědomě kráčí. Hostem Českého rozhlasu Zlín byl Jakub Zemek, student vesmírného inženýrství v britském Manchesteru.

Jakub Zemek je rodák z Uherského Hradiště, který se rozhodl ve svém životě „kráčet ke hvězdám“. Jeho cílem je být astronautem, což je v jeho případě cíl splnitelný. Studuje totiž v britském Manchesteru vesmírné inženýrství a zúčastnil se už také astronautického výcviku na Floridě v USA, kde zažil i stav beztíže.

„Já jsem se divil, jak geniálně je to vymyšlené. Nasadili jsme si 3D brýle, ponořili nás do bazénu a před námi byla místo dna vidět vesmírná stanice. Tam jsme se učili kde co je, kde co najít a jak to ovládat,“ přibližuje Jakub simulátor ISS.

V rozhovoru popisuje také to, jaké jsou pocity při simulaci rizikových situací a problémů: "Samozřejmě, když se vám pokazí systémy, které se starají o základní životní potřeby, může to být velice nepříjemné. Je to podobné jako voják ve válce. Když se ocitne v zajetí, tak prostě bojuje o přežití, a to je jediné, o co mu jde."

Kde všude se dá studovat astronautika? Jak vypadají přijímací zkoušky na obor vesmírné inženýrství a jaké předměty se tam vyučují? Jak Jakub v současnosti odhaduje svoje reálné šance na to, že se do vesmíru skutečně podívá? Nejen to se dozvíte v rozhovoru s Jakubem Zemkem.

Spustit audio

Související