Koupat se dá téměř všude. Závadná voda je jen v biotopech v Modré a Honěticích

Hygienici odhalili v tomto týdnu závadnou vodu v koupacích biotopech v Modré na Uherskohradišťsku a v Honěticích na Kroměřížsku.

Na obou místech bylo zjištěno mikrobiologické znečištění nad stanovený limit, řekla Eva Javoříková z Krajské hygienické stanice ve Zlíně. Provozovatelé obou biotopů podle ní musejí vyhlásit zákaz koupání a zajistit nápravu.

Kvalita vody v dalších přírodních koupalištích Zlínského kraje zůstává i nadále dobrá. Pouze v Luhačovické přehradě a už několik týdnů také ve slepém rameni řeky Moravy Pahrbek u Napajedel na Zlínsku má voda mírně zhoršené vlastnosti.

"Ve vodě je zvýšený obsah chlorofylu a má i sníženou průhlednost, stále je ale vhodná ke koupání," uvedla Javoříková. Přesto je podle hygieniků po koupání v těchto místech žádoucí se osprchovat.

Na dalších místech v regionu je voda v pořádku. Platí to pro přehrady Bystřička a Horní Bečva a štěrkoviště v Novém Hrozenkově na Vsetínsku, Štěrkáč v Otrokovicích a nádrž Všemina na Zlínsku i přírodní koupaliště Albatros v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku.

Stejně jako loni kontrolují hygienici i letos ve Zlínském kraji osm přírodních koupališť, průběžně zveřejňují i výsledky měření majitelů tří přírodních koupacích biotopů. Informace o kvalitě vody na vybraných místech jsou k dispozici na webu krajské hygienické stanice.

autor: pes | zdroj: ČTK

Související