Dobré jídlo, víno, hry, strašidla, letadla a začátek prázdnin. Vydejte se o víkendu za zábavou

29. červen 2018

Tipy na výlet ze dvou krajů jsou tentokrát rozmanité.

Odemykání prázdnin ve Valticích

Akce odemykání prázdnin s dětmi a celou rodinou se uskuteční v pátek 29. června od 14 hodin ve Valticích. Připraveny jsou veselé soutěže pro děti i dospělé, krajové a sezónní speciality Valtického Podzemí a od 20 hodin zahraje cimbálová muzika. Těšit se můžete na zážitkovou vinařskou turistiku v podzemním městě vína, v unikátním labyrintu historických vinných sklepů v celkové délce 900 metrů.

Festival IQ Play

Inspirace Zlín ve spolupráci se Zlínským zámkem připravili na sobotu pro děti jednodenní Festival IQ Play. Děti tak za vysvědčení dostanou od obou organizací dárek a mohou si užít první prázdninový den na zlínském zámku ve společnosti těch nejzajímavějších vzdělávacích her. Na akci budou k vidění, ale hlavně k vyzkoušení hry a hračky edukativního charakteru, smyslové hračky, Montessori pomůcky, dřevěné hračky, logické hry, stavebnice a zvětšeniny her. Bude otevřeno od 10 do 19 hodin.

Do Kunovic přiletí Spitfire

Do Kunovic na Uherskohradišťsku přiletí v sobotu stíhací letoun Supermarine Spitfire známý především z bojů druhé světové války. V areálu leteckého muzea si jej budou moci lidé prohlédnout díky akci Odlétáme na prázdniny s podtitulem Military den Kunovice, která začne v 10:00.

Den otevřených sklepů v Terezíně na Hodonínsku

V sobotu 30. června se koná již 13. ročník Dne otevřených sklepů v Terezíně na Hodonínsku. Třináct terezínských vinařů nabídne ochutnávku kvalitních vín ve svých vinných sklepech, které jsou soustředěny do areálu tří svérázných kaskádovitých uliček, bez nutnosti přejíždění na větší vzdálenosti. Kulturní program nabídne vystoupení cimbálové muziky Rubáš z Buchlovic a mužského pěveckého sboru z Hovoran.

Prohlídky na hradě Lukov

Na zřícenině hradu Lukova u Zlína se již tradičně na konci školního roku v sobotu uskuteční Strašidelné prohlídky. Začátek je naplánován od 17:00 hodin ve dvacetiminutových intervalech.

Krojové hody v Mikulově

Letošní, jubilejní 10. ročník krojových hodů bude opět navazovat na tradice a místní zvyky, na oslavu křesťanského svátku, dne hojnosti, veselí a blahobytu. V rámci akce se uskuteční v kostele sv. Václava mše svatá, krojový průvod městem a hodová zábava na ulici Česká před kinem.

Prvorepubliková zastávka

Máte jedinečnou šanci prožít jeden den v první republice, a to v sobotu 30. června v Zastávce u Brna. Můžete zhlédnout vernisáž výstavy Prvorepubliková zastávka 1918 – 1938. V 11:00 přijede prezident Masaryk, který se pozdraví i s občany. Čeká vás cesta vlakem do Zbýšova, a otevřeno bude i hasičské minimuzeum. Milovníci kávy se dozví spoustu zajímavostí od baristy Adama Troubila, který bude mít přednášku s názvem „Jak se kafe vaří“. Odpoledne vystoupí džentlmeni z Lednice, nenechte si ujít swingový koncert kapely Melody Gentlemen. Celý den zakončí letní kino pro pamětníky, promítat se bude film Hotel Modrá hvězda.

Garden Food Festival v Rožnově pod Radhoštěm

Garden Food Festival přinese ve dnech 30. června a 1. července do městského parku v Rožnově pod Radhoštěm vybrané lahůdky od nejlepších lokálních restaurací, pokrmy špičkových tuzemských šéfkuchařů i netradiční delikatesy a regionální i zahraniční speciality. Garden Food Festival je regionálním festivalem dobrého jídla a pití, který si klade za cíl dlouhodobě ukazovat široké veřejnosti, že v olomouckém, zlínském a moravskoslezském regionu je řada kvalitních restaurací a kuchařů, kteří dělají svoji práci s radostí a dobře.