Koronavirus má jeden ze zaměstnanců zbrojovky v Uherském Brodě. Pět lidí je v karanténě, firma vyrábí dál

6. duben 2020 09:28

Jeden ze zaměstnanců České zbrojovky v Uherském Brodě se nakazil novým typem koronaviru. Pracovník byl v době potvrzení nákazy již pět dní v domácí karanténě.

Další čtyři zaměstnanci, kteří byli s dotyčným v bližším kontaktu, jsou po konzultaci s Krajskou hygienickou stanicí ve Zlíně v domácí karanténě, řekl dnes ČTK mluvčí podniku Radek Hauerland.

Firma už dříve přijala preventivní opatření proti šíření nákazy a pokračuje ve výrobě. "Provedli jsme zároveň dezinfekci šatny, dílny, chodeb a dalších prostor, kde se dotyčný pohyboval," uvedl mluvčí.

Česká zbrojovka vyrábí v omezeném režimu nastaveném v polovině března poté, co vláda vyhlásila nouzový stav.

Čtěte také

"Zaměstnancům poskytujeme ochranné pomůcky nad rámec běžného režimu, zejména roušky, respirátory, jednorázové rukavice a dezinfekční prostředky. Pracovní směny jsme zkrátili a upravili tak, aby se zaměstnanci při střídáni směn na šatnách nepotkávali. Zvýšili jsme četnost úklidu a zároveň zavedli dezinfekci dotykových ploch," řekl Hauerland.

Technicko-hospodářští pracovníci podniku, kterým to umožňuje jejich pracovní náplň, podle něj pracují z domova. "Všechny nasmlouvané zakázky plníme. Snažíme se vyrábět a mít bezpečnostní opatření taková, abychom minimalizovali všechna možná rizika," doplnil Hauerland.

Už dříve zástupci České zbrojovky na dotaz ČTK uvedli, že vnímají pozitivně přijetí takzvaného kurzarbeitu pro firmy, na které dopadla omezení v souvislosti se šířením nákazy novým typem koronaviru. O využití příspěvků na mzdy od státu však podnik zatím neuvažuje. Cílem firmy je pokračovat ve výrobě, poskytnout zaměstnancům práci a podpořit tak českou ekonomiku.

Uherskobrodský závod zaměstnává zhruba 1450 lidí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související