Koronavirus mění ekonomiku. Skláři ve Strání jsou doma, v Zubří dělají masky pro zdravotníky

4. duben 2020 07:46

Současná složitá situace způsobená epidemií koronaviru ovlivňuje ekonomiku ve Zlínském kraji.

Sklárna ve Strání:

Na dva měsíce zastavila výrobu Sklárna Května ve Strání na Uherskobrodsku.

Hlavním důvodem je takřka absolutní výpadek nových zakázek a také skutečnost, že kvůli omezením na hranicích nemůže sklárna vyvážet své výrobky do zahraničí.

Export přitom tvoří drtivou většinu tržeb podniku. Ten vyváží sklo do téměř šedesáti zemí světa. Jak řekl majitel sklárny Lubor Cerva, tak momentálně mají plné sklady a neměli by nové výrobky ani kde skladovat.

 Přerušení výroby by mělo trvat minimálně dva měsíce. Po tuto dobu zůstanou zaměstnanci doma a budou pobírat 60 procent mzdy.

Během této neplánované odstávky firma investuje 600 tisíc korun do generální opravy pece. Část z necelých osmdesáti zaměstnanců sklárny se na opravě bude podílet, drtivá většina zůstane doma na šedesáti procentech platu.

Gumárny Zubří:

Gumárny Zubří dodají státu asi 30 000 ochranných civilních masek CM-6. Dodávka není časově ohraničená, dané množství by měla firma dodat asi za tři měsíce.

Gumárny patří mezi šest domácích výrobců ochranných pomůcek, kteří budou kvůli novému koronaviru zásobovat přednostně ministerstvo vnitra. Výrobky budou využívat zdravotníci a další zaměstnanci, kteří jsou vystaveni zvýšenému riziku nákazy.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související