Konec nejistoty. Sestry se po měsících sporů dohodly s vedením Baťovy nemocnice ve Zlíně na platech

3. květen 2019 13:37

 Vedení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně se po několikaměsíčním vyjednávání dohodlo se zástupci všech čtyř odborových organizací na konečném znění kolektivní smlouvy.

Smlouva je platná od počátku května až do konce letošního roku.

Spornými body byly změny v tarifních třídách a způsob čerpání takzvaných sick days. Zlínská nemocnice letos použije na navýšení mezd celých 147 milionů korun, které dostane navíc díky úhradové vyhlášce.

Hádky o platy sester ve zlínské Baťově nemocnici. Chybí lidi, je to práce ve stresu, říkají odbory

S opravou Nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně už vedení kraje nepočítá

Podle vedení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně chybí třicet lidí v nelékařských profesích.

„Jsem rád, že jsme nakonec dospěli k dohodě. Bylo to asi nejdelší kolektivní vyjednávání, jaké jsem kdy zažil,“ uvedl Radomír Maráček, předseda představenstva nemocnice.

Vedení zdravotnického zařízení podle jeho slov udělalo vstřícný krok v otázce takzvaných sick days, které ještě letos zachová a zaměstnanci je budou moci čerpat i během roku a ne až po vyčerpání dovolené, jak se plánovalo původně.

Mzdy se v základu ve zlínské nemocnici od začátku letošního roku zvedly v průměru o šest procent, další navýšení přinesly příplatky.

Ve zlínské nemocnici, která je největší ze čtyř nemocnic zřizovaných krajem, pracuje asi 2000 lidí. Vedení nemocnice od začátku roku tvrdilo, že zaměstnancům je i přes nepodepsanou kolektivní smlouvu garantováno slíbené navýšení a pravidla jsou zakotvena do vnitřního předpisu. V nemocnicích ve Vsetíně, Uherském Hradišti a Kroměříži byly kolektivní smlouvy či dodatky k nim podepsány loni v prosinci.

Krajská nemocnice letos dostane na základě úhradové vyhlášky o 147 milionů korun více a celou tuto částku použije na navýšení mezd, z toho minimálně 90 milionů korun půjde právě sestrám.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související