Zlínský kraj plánuje druhý oponentní posudek k výstavbě nové Baťovy nemocnice za asi sto tisíc korun

30. duben 2019 11:30

Zastupitelé o nemocnici jednali začátkem dubna, ani po několikahodinové debatě však o výstavbě nerozhodli a bod odložili na 17. června. Koalice byla rozdělená.

Zlínský kraj si objedná další oponentní posudek k plánované stavbě nové nemocnice v Malenovicích. V těchto dnech oslovil čtyři firmy. Vítěz musí požadovaný dokument vypracovat nejpozději do začátku června. O samotném investičním záměru za osm miliard korun se má hlasovat 17. června. Druhý oponentní posudek si vyžádali zastupitelé. První vypracovala zlínská Univerzita Tomáše Bati. Lidovecký hejtman Jiří Čunek počítá s tím, že za nový oponentní posudek zaplatí kraj zhruba sto tisíc korun.

„Oni nebudou nic vytvářet. Oni budou jen mít materiál, který jen posoudí, jestli čísla, která se tam uvádí, jsou sčítána násobena atd. Jestli toto je správně. A jestli toto je metodika, jakou postupujeme, jestli je také správně,“ vysvětlil hejtman Jiří Čunek. "Oslovili jsme čtyři firmy, které nám daly nabídky a z nich se vybere jedna," uvedl. Pokud krajští zastupitelé 17. června investiční záměr neschválí, nespustí se projekční práce.

Vizualizace nové nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

Nová nemocnice by měla být hotová za šest let a měla by stát osm miliard korun. Podle Jiřího Čunka je to výhodnější než za deset miliard korun rekonstruovat a dostavovat areál Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně, což by trvalo asi 12 let.

Zastupitelé o nemocnici jednali začátkem dubna, ani po několikahodinové debatě však o výstavbě nerozhodli a bod odložili. Koalice byla rozdělená. Nové nemocnici vyjádřili podporu lidovci a hnutí STAN, podporu nevyloučila opoziční SPD. Zástupci koaličního hnutí ANO a ODS však měli k projektu výtky. Jiří Čunek poté koaličním partnerům i opozici slíbil další informace, zejména kolik by stály první dvě etapy obnovy současné nemocnice a jaký by to mělo dopad na její chod. Slíbil i oponentní posudek.

Sledovali jsme online: krajští zastupitelé odložili hlasování o nové Baťově nemocnici na 17. června

Vizualizace nové nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

Zastupitelé Zlínského kraje v pondělí o výstavbě nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích nerozhodli. Koalice není v otázce investice za osm miliard korun jednotná.

Hejtmanství již nechalo vypracovat jeden posudek, a to Fakultou managementu a ekonomiky zlínské univerzity. Hlavním požadavkem bylo srovnání dvou variant, tedy rekonstrukce a dostavby současného areálu nemocnice a výstavby nemocnice v Malenovicích. Podle některých opozičních zastupitelů posudek nesplnil svůj účel, hodnotil jen postup přípravného výboru, nikoli investiční záměr jako takový včetně jeho rizik, a kraj nemá zájem o nezávislé posouzení investice. Investiční záměr nebyl v době prvního posudku ještě hotový.

Někteří zastupitelé již dříve uvedli, že se obávají zadlužení kraje, nečekaných problémů i dopadu na další krajské nemocnice. Projekt považují za uspěchaný a nemají dostatek informací o jeho ekonomické stránce.

Kraj chce na novou nemocnici dát čtyři miliardy, nemocnice miliardu a na tři miliardy si chce kraj vzít úvěr. Chce ho asi po 200 milionech korun ročně splácet z nájmu, který bude nemocnice platit kraji. Kraj usiluje o to, aby byl projekt zařazen do Národního investičního plánu. Podle Čunka byla nemocnice do plánu zařazena, nejsou však ještě známy jeho podmínky.

autor: pes | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související