Komunita v Březnici pomohla už třiceti drogově závislým s návratem do života

13. listopad 2006

Odhodlání, spolupráce, komunikace a postupný návrat do běžného života. To jsou jenom základní body programu, který pomáhá lidem závislým na drogách získat zpátky pevnou půdu pod nohama. Samozřejmě pouze v tom případě, že to chtějí sami. Na seznamu úspěšně vyléčených narkomanů je i okolo třiceti klientů resocializační terapeutické komunity Grunt z Březnice u Zlína. Před sedmi lety ji tam založil Jiří Mareček. V domku na okraji lesa nyní žije sedm klientů.

"Farma je založena na bázi chovu hospodářských zvířat, převážně jsou to kozy. Produkujeme mléko, sýry, ale pro vlastní účely, popřípadě hostům a spřízněným osobám," říká Jiří Mareček a také vzpomíná: "Reakce místních lidí byly zpočátku překvapené, protože každý vychází z vlastních zkušeností. My jsme tady ale sedm let a za tu dobou si mohli ověřit, kdo jsme, a každý si mohl udělat o nás obrázek."

Komunita může přijmout muže od 18ti let po splnění dvou podmínek: Klient se musí rozhodnout pro pobyt dobrovolně a musí absolvovat detox v psychiatrické léčebně. Zařízením prošlo už přes 30 klientů a jen dva z nich se vrátili zpět k drogám. Program je strukturovaný zhruba na rok a má 4 fáze. První měsíc je pozorovací, klient se seznamuje s prostředím, programem a rozhoduje se, jestli je to cíl, kterého chce dosáhnout. Náplní je terapie skupinová, individuální a hlavně pracovní, které je tady víc než dost, protože komunita funguje v režimu samofinancování a veškeré prostředky si obstarává sama.

Sobotní odpoledne v životě komunity je doba odpočinku a volných aktivit, tedy kromě služby. Například jeden z klientů musí zvládat práci kuchaře. "Zrovna tady vařím pro pejsky a kočky vývar z hovězího masa. Pro své kolegy jsem připravoval k obědu zeleninovu polévku a bramboráčky s omáčkou," říká klient, který rozhodnutí přijít do komunity Grunt označuje za své nejlepší v životě.

Spustit audio