Koláče zvané šumaváky od Hany Kohoutové mají pět druhů náplně a recept je starý 90 let
Šumaváky jsou jakousi západočeskou variantou valašských frgálů – možná ještě lepší. Jedná se koláč z heboučkého kynutého těsta ozdobeného pěticí druhů náplně. Jejich chuť vás dostane.
- Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 3 žloutky
- 200 ml mléka
- 63 g droždí (1,5 kostky)
- 100 g másla
- 50 g oleje
- 50 g cukru
- špetku soli
- 100 ml mléka na kvásek
Postup
Nejdříve ohřejeme mléko na kvásek, přidáme 1 lžíci cukru a rozdrobené droždí. Vše zamícháme a necháme v teple vzejít kvásek.
Mouky nasypeme do zadělávací mísy, přidáme sůl, cukr, žloutky rozšlehané v 50 ml mléka, rozpuštěný tuk (olej a máslo – díky oleji koláč zůstane měkký i dva dny) a na závěr přilijeme vykynutý kvásek. Dle potřeby přidáme zbytek mléka, aby těsto bylo vláčné.
Bochánek těsta poprášíme hladkou moukou, přikryjeme a necháme kynout asi 1 hodinu. V mezičase si připravíme náplně.
- Na tvarohovou náplň:
- 1 kg tvarohu (z kostky, ne z vaničky)
- 2 žloutky
- 250 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- ½ vanilkového pudinkového prášku
- 1 panák rumu
- 50 ml smetany ke šlehání
Tvarohová náplň
Do mísy dáme tvaroh v kostkách, přidáme cukr, žloutky, vanilkový cukr, pudinkový prášek a rum. Směs zamícháme a podle potřeby zředíme až 50 ml smetany ke šlehání. Náplň by měla mít konzistenci husté kaše.
- Na makovou náplň:
- 250 g mletého máku
- 150 ml vařící vody
- Další náplně:
- Švestková povidla
- Borůvková povidla
- Hrušková povidla
- 200 g slazeného kondenzovaného mléka (půl plechovky)
- 1 lžička skořicového cukru
Maková náplň
Mletý mák nasypeme do 150 ml vroucí vody a na plotně společně vaříme na mírném ohni asi 3 minuty. Pak přilijeme slazené kondenzované mléko a sváříme krátce do husté kaše. Na závěr náplň ochutíme skořicovým cukrem.
- Na drobenku:
- 200 g hrubé nebo polohrubé mouky
- 200 g cukru
- 50 g másla
- Na potření:
- 2 bílky
Drobenka
Do mísy dáme cukr, mouku a máslo. Rukama vše rozmělníme do sypké směsi. Ale nesmíme pracovat příliš dlouho.
Tvorba koláčů
Těsto po vykynutí vložíme na pomoučený vál. Rozdělíme ho na šest dílů. Z každého vytvarujeme bochánek a zakulatíme ho, jako bychom balili obří buchty. Uzlíkem otočeným dospod ho položíme na vál, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 5 minut dokynout.
Potom bochánky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pomocí malého válečku vyválíme co největší slabé kruhy s vyšším okrajem. Na každém plechu bude jeden takový koláč.
Na každý koláč naneseme v celé ploše tvarohovou náplň a na ní lžící pokládáme kopečky zbývajících náplní dle výtvarného cítění – makovou a švestková, borůvková a hrušková povidla. Vytvoříme barevnou mozaiku.
Celý koláč pak posypeme drobenkou a okraje koláče potřeme rozšlehanými bílky. Pečeme 10–15 minut při 200 ˚C. Po vyndání z trouby můžeme koláče lehce pokapat smetanou ke šlehání.
Hana Kohoutová
Recept podědila po své babičce, která se narodila v roce 1896. Koláče velikosti plechu se od té doby pečou v rodině každý rok. Paní Kohoutová je ještě vylepšila o kombinaci másla a oleje, aby vydržely déle měkké.
Přivítala nás ve svém domě, provedla zahradou a pozvala na výbornou bílou šumavskou bramboračku s houbami. V domě při pečení vládla pohodová a příjemná atmosféra.