Kojenecký ústav v Brně zavedl dvě novinky a do budoucna plánuje zbudovat nové zařízení rodinného typu

4. leden 2007

Brněnský kojenecký ústav hledá způsob, jak ústavní výchovu co nejvíce přiblížit životu v rodině. Zavedl proto dvě novinky - jednak tam vytvořili menší skupinky dětí, u kterých se střídá stále stejný personál, a také přizvali ke spolupráci dobrovolníky, kteří si mohou s dětmi chodit hrát, brát je na vycházky a podobně.

"Co se týče výběru personálu k jednotlivým skupinám dětí, tak jsme dali takovou možnost, aby si zaměstnanci sami zvolili, ke které skupince chtějí jít, protože každý člověk je jiným způsobem zaměřený a jinak se hraje s půlročním či s tříletým dítětem. Hlavně jsem to pociťovala jako důležité u skupinek těžce postižených, aby k nim šel personál, který má," vysvětluje ředitelka Eva Pilátová.

Vzhledem k tomu, že se některé změny prosazují velmi těžce a dlouholetý systém v brněnském kojeneckém ústavu se nedá změnit ze dne na den, trvalo nějakou dobu, než k samotným inovacím došlo. "Ze svého bych chtěla říct, že si myslím, že ta rodinná péče a přístup je velice důležitý. Faktem ale zůstává, že my, jako zdravotnické zařízení, jsme schopni garantovat zdravotnickou péči, takže si myslím, že dokážeme tuhle oblast zabezpečit," říká ředitelka brněnského kojeneckého ústavu Eva Pilátová.

V budoucnu hodlá brněnský kojenecký ústav zbudovat nové zařízení rodinného typu, které má v současné době pracovní jméno Chovánek. "Bude se jednat o zdravotnické zařízení, kde bude péči garantovat stát, ale zároveň bude plně splňovat tady tu rodinnou péči. Skupinky tam budou už po čtyřech dětech, které budou žít v nových moderních prostorách a město Brno bude v podstatě jako první v republice, které takové zařízení postaví. Mohl by to být i příklad pro ostatní, jak by mohla tady ústavní rodinná péče s garancí odborné kvality vypadat," dodává Eva Pilátová.

Spustit audio