Kočičí tanec

Věděli jste, že dříve, když nebylo dost chleba, nahrazovaly kroupy pečivo? Připravovaly se z nich knedlíky, slané i sladké kaše, karbanátky, nákypy, polévky i buchty. Údajně se v dávné historii přidávaly i do jídelníčku římských gladiátorů a ti pak s lehkostí poráželi své protivníky.

Budete potřebovat:

  • 500 g čočky
  • 500 g krup
  • cibule
  • husí sádlo
  • česnek
  • sůl

Postup:

  1. Čočku i kroupy namočíme zvlášť den předem.
  2. Poté zvlášť uvaříme.
  3. Uvařené kroupy propláchneme studenou vodou a smícháme s uvařenou čočkou.
  4. Osolíme, přidáme utřený česnek a vložíme na sádlem vymazaný kastrol.
  5. Polijeme cibulkou zpěněnou na husím sádle a asi půl hodiny zapékáme dozlatova.
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku