Koblihový nákyp
Koblížky, jak známo, nejlépe chutnají čerstvé. A když jich náhodou pár zbude? I s tím si víme rady. Když se vám přihodí něco podobného, ať už s koblihami, vánočkou nebo třeba vekou, zachrání to dobře udělaný nákyp. Ze suchého pečiva je pak rázem nadýchaná vláčná dobrota a rozhodně nemusí skončit mezi odpadky jen proto, že už není v té nejlepší formě.
Budete potřebovat:
- 4 starší koblihy
- 4 jablka
- 4 lžíce medu
- 50 g cukru
- šťáva z 1 citrónu
- plátky mandlí
- máslo
na přelití:
- 4 vejce
- 150 ml smetany ke šlehání
- 100 ml mléka
- 50 g cukru
- vanilka
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů a zapékací mísu vymažeme máslem.
- Koblihy nakrájíme na plátky silné asi 1,5 centimetru.
- Jablka omyjeme, rozčtvtíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky a zhruba stejné tloušťce jako koblihy.
- Promícháme s citrónovou šťávou.
- Cukr necháme zkaramelizovat, přidáme med a směsí přelijeme jablka.
- Do zapékací mísy klademe na střídačku plátky jablek a koblih.
- Všechny suroviny na přeliv smícháme a směs nalijeme do pekáčku.
- Posypeme plátky mandlí, případně lžící třtinového cukru.
- Pečeme asi půl hodiny při 180 stupňich a na dalších 10-15 minut teplotu zvýšíme na 200 stupňů.
- Servírujeme teplé.
Tip: Kdo má rád, může přidat trochu rumu nebo vaječného koňaku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.