Knižní novinky: Sólo pro motýly autorky z Vysočiny i cesta Astrid Lindgrenové od novinařiny k psaní dětských knih

14. březen 2024

V březnu na čtenáře na pultech knihkupectví čeká celá řada novinek. Například kuchařka pro nové začátky Čekání na jaro od autorky Kuchařky pro dceru Jany Florentiny Píšové.

Poměrně hodně vychází i bestsellerů. „V rámci světové literatury vyšla kniha slavného amerického spisovatele Cormaca McCarthyho Stella Maris. Je to autor, který je známý z románu Cesta nebo Tahle země není pro starý. Tato kniha volně navazuje na jeho předchozí titul Pasažér,“ popisuje Jana Kožichová z jihlavského knihkupectví Kosmas.

„Úplnou novinkou a věřím, že bude pro hodně lidí zajímavá, je od Susanne Lieder titul Astrid Lindgrenová,“ pokračuje ve výčtu zajímavých knih Jana Kožichová. Astrid Lindgrenová je slavnou autorkou dětských knih, jako jsou Děti z Bullerbynu, Pipi Dlouhá punčocha nebo Bratři Lví srdce. Její knížky byly přeloženy do 70 jazyků a vyšly ve více než 100 zemích světa. V roce 1958 jí byla udělena cena Hanse Christiana Andersena, která je považována za nejvyšší ocenění pro autory knih pro děti. Titul Susanne Lieder o Astrid Lindgrenové je živě a poutavě napsaná knížka o tom, proč se z mladé novinářky Astrid stala autorka knih pro děti.

Domácí novinky

Vycházejí i knížky českých autorů. Například čtvrtá kniha oceňované mladé autorky, která se pustila do psaní detektivek Kristýny Trpkové. Titul Někdo z nás vypráví příběh silného sourozeneckého pouta, které jednoho dne naruší hrůzný nález na zahradě matčina domu.

Jena z březnových novinek vznikla na Vysočině. Petra Jahelková, která je knihovnicí a vedoucí kulturního střediska v Lukách nad Jihlavou, vydala současný román o problémech žen, matek a jejich kamarádek, která se jmenuje Sólo pro motýly.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.