Kmín zabrání předčasnému klíčení zeleniny. Vyrobíte z něj ale i sirup, olej nebo čaj
Kmín je u nás nejužívanějším kořením. Na každého obyvatele spotřebujeme 140 g za rok. Působí proti nadýmání, do brambor jej dáváme proto, že působí jako protijed solaninu, který obsahují dlouho skladované brambory.
Kmín pomůže s trávením, zmírňuje žaludeční křeče, podporuje vykašlávání hlenu při onemocnění dýchacích cest. Připravují se z něj aromatické oleje, sirupy a léčivé čaje.
Zajímavé je, že kmín je jako součást lučních porostů tím, co zvyšuje hodnotu krmiva pro dobytek. Nažky kmínu jsou naopak jedovaté pro ptactvo. Kvetoucí kmín milují včely.
Kořeny kmínu i listová růžice obsahují velké množství vitamínu C. Kmín můžete originálně použít ve sklepě nebo tam, kde je úložiště brambor a kořenové zeleniny, zabráníte tím předčasnému klíčení v době, kdy se venku zvyšuje teplota.
Související
-
Kmínka
V Babských radách zazněl recept na účinný nápoj, který pomáhá lepšímu trávení – lidově se mu říká kmínka.
-
Jsme kmínovou velmocí, připomíná Pavel Maurer. Malá hnědá...
Na brambory, do polévky, na maso nebo pečivo, ale taky proti kašli nebo na zklidnění podrážděného žaludku. Na to všechno se používá kmín. Víte, že má Český kmín už ...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka