Kmínka

V Babských radách zazněl recept na účinný nápoj, který pomáhá lepšímu trávení – lidově se mu říká kmínka.

Proč je právě kmín zdraví prospěšné koření? Má vysoký obsah éterických olejů, které stojí za jeho charakteristickou vůní a chutí, tříslovin, bílkovin a je zdrojem vlákniny, minerálů (vápník, draslík, železo, měď, hořčík, zinek, mangan, selen) a vitaminů A, B, C, E a K. Má antioxidační, dezinfekční, protizánětlivé, močopudné a protikřečové vlastnosti. Přispívá k obnově střevní mikroflóry po užití antibiotik. Kmín můžeme použít i k osvěžení dechu.

Co budete potřebovat na kmínku?

  • 4 lžíce kmínu
  • 250 g krupicového cukru
  • 200 ml vodky
  • 1,5 l vody
  • 1,5 lžíce cukru

Postup:

  1. Do láhve dáme kmín, cukr a vodku, uzavřeme a necháme 10 dní stát u okna.
  2. Občas s láhví zatřepeme, až se cukr rozpustí.
  3. Po 10 dnech převaříme litr vody s 1,5 lžící cukru a necháme zchladnout.
  4. Cedíme do čisté láhve a přecedíme do ní přes plátýnko kmínový výluh.
  5. K tomu přilijeme vychladlou sladkou vodu a promícháme.

Tip: S pitím počkejte pár dní, po scezení je nápoj dost silný.

Kmín

Kmínový čaj

Pokud se alkoholu vyhýbáte, můžete si uvařit i jednoduchý kmínový čaj. Jednu rovnou lžičku kmínu zalijete 250 ml vroucí vody, zakryjete a necháte zhruba 7 minut vyluhovat. Scedíte přes sítko můžeme osladit medem.

Kmínový čaj pijeme dvakrát denně, vždy ho připravujeme čerstvý. Je vynikající pro kojící maminky, protože podporuje laktaci, zlepšuje kvalitu mateřského mléka a zároveň miminku pomáhá proti nadýmaní.

Související

  • Smažené švestky ve skořicovém těstíčku

    Josef a Saša Senohrábkovi jsou zkušení kuchaři a celoživotní partneři. Vaří poctivě a s láskou, se zkušenostmi, které posbírali v různých restauracích, kde společně vařili.

  • Pomerančový likér

    V pátečním Apetýtu vás zveme k historickým receptům. A to takovým, které jsou opravdu staré sto a více let.

  • Ovocné knedlíky z kuskusu a vloček

    V pátečním Apetýtu jsme se tentokrát zaměřili na knedlíky, na jejich lehčí variantu – základem bude kuskus. Je to tvrdozrnná pšenice zpracovaná na droboučké kuličky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová