Kluci ukázali, že dokáží pomáhat. Trojice mladíků z Kroměřížska dostala cenu za záchranu řidiče ze zničeného auta

Marek Mozga, Ondřej Trněný a Dominik Beran byli svědky nehody, která se stala loni v březnu u Zdounek na Kroměřížsku.

Zlínský kraj nyní ocenil trojici studentů za záchranu řidiče z havarovaného auta. Ceny převzali také mladí sportovci či úspěšní řešitelé vzdělanostních olympiád.

Mladíci po výšlapu do přírody odpočívali na lavičce u kapličky blízko Zdounek. Náhle uslyšeli svištění pneumatik a zahlédli, jak vzduchem letí auto a přetáčí se.

Mladý řidič dostal smyk a skončil mimo vozovku, uvězněný ve zničeném autě.

Studenti zastavili projíždějící auto, s pomocí dalších dvou mužů zraněného opatrně vyprostili z vozu a uklidňovali ho, až do příjezdu sanitky.

„Docela jsme se zhrozili, jak to auto vypadá. Řidiče jsme museli vytáhnout zadním okýnkem,“ říká Marek Mozga. „Vytáhli jsme tepelnou fólii. Udržovali jsme ho při vědomí až do příjezdu záchranářů,“ dodává Dominik Beran. Podle něj bylo nejtěžší to, že řidič byl v šoku a bylo velmi náročné ho uklidnit.

Dominik Beran už několik let působí u dobrovolných hasičů a výcvik mu v této situaci pomohl. „Je úžasné, že kluci ukázali, že mají morální vlastnosti a dokážou pomoci,“ říká maminka jednoho ze zachránců Lenka Beranová

Další ocenění:

Florbalové družstvo chlapců Základní školy Uherský Brod – Pod Vinohrady (mimořádný sportovní výsledek: popáté za sebou zvítězili v republikovém finále ZŠ ČR ve florbalu a získali titul nejlepšího školního družstva ČR v nejprestižnější kategorii starších žáků Sportovní ligy ZŠ „Pohár Ministra“).

Max Gogola – Gymnázium Uherské Hradiště (dosáhl 1. místa v celostátní olympiádě z dějepisu, a proto byl nominován na cenu Nadačního fondu J. Heyrovského, tuto cenu následně získal. Aby se mohl nadále odborně rozvíjet, byla mu nabídnuta stáž v Historickém ústavu Akademie věd v Praze, kde zpracovává odborné téma Napoleonské války a Rusko).

Aimee Zia Hasan – Základní umělecká škola Zlín (je žákyní výtvarného, hudebního a literárně-dramatického oboru. Pravidelně účinkuje na velkých akcích ZUŠ Zlín – např. moderovala festival ZUŠKA?ZUŠKA!. Vyhrála konkurz do Slováckého divadla na hlavní roli v inscenaci Alenka v říši divů a za zrcadlem režiséra J. A. Pitínského).

Martin Krčma – Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotnická Uherské Hradiště (Martin studuje obor Elektronika a ve volném čase staví a programuje roboty a účastní se soutěží s touto tematikou. Vyhrál např. ROBOTIX 2018 v Přerově, Kybernetický pětiboj na Technické univerzitě Ostrava a další, úspěšný je i na poli mezinárodním).

Michaela Kurtinová – Základní škola Slušovice (výborné celostátní i mezinárodní výsledky na soutěžích sportovního aerobiku. V květnu 2017 získala 1. místo na Mistrovství Evropy v Karlových Varech a v říjnu 2017 vybojovala 3. místo na Mistrovství světa v Holandsku. Díky svým sportovním úspěchům byla nominována v anketě Nejúspěšnější sportovec Zlínského kraje 2017 v kategorii Cena občanů Zlínského kraje).

Oliver Los Chovanec – Základní škola Zlín (s taneční partnerkou se věnují standardním a latinsko-americkým tancům. Dosáhli řady významných úspěchů: na mistrovství ČR ve standardních tancích získali titul druhého vicemistra a zaznamenali velké mezinárodní úspěchy - 1. až 3. místa na soutěžích v Itálii, Polsku, Maďarsku. Největším triumfem je prvenství v evropském žebříčku Dance Sport Europe, kterému vévodí již několik měsíců).

Natálie Pospíšilíková – Střední uměleckoprůmyslová škola Uherské Hradiště (studuje obor Modelářství a návrhářství oděvů. Se svou kolekcí modelů na téma "Tělo" získala v celostátní prestižní soutěži uměleckých škol Student design 2018 první místo - Grand Prix a cenu Asociace výtvarných škol. Ve své tvorbě se studentka inspirovala svalovinou, tkáněmi a ženskou siluetou. V modelech je použit alternativní materiál - kord a náročné řešení modelace střihu).

Alexandr Skalský – Gymnázium J. A. Komenského a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherský Brod (úspěšně se zúčastnil řady různých olympiád z oblasti matematiky a logiky. Skvělých výsledků dosahuje ve stolní hře šachy - reprezentoval ČR na Mistrovství světa v ruském Chanty-Mansijsku, v dubnu 2017 obsadil 2. místo v kategorii do 16 let na Mistrovství ČR v rapid šachu, v březnu 2018 získal 2. místo na Mistrovství ČR v šachu a tím se kvalifikoval na Mistrovství Evropy, které se uskuteční v srpnu 2018 v Lotyšsku).

Josef Tomeček – Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín (v letech 2016 až 2018 úspěšně reprezentoval Zlínský kraj i republiku na mezinárodních chemických olympiádách v Tbilisi, Bangkoku a Praze, kde vždy soutěžil se soupeři o kategorii starší. Spolupracuje s Ústavem chemie na Fakultě technologické UTB Zlín, kde absolvoval dlouhodobé stáže a je členem týmu studentů doktorandského studia. V květnu letošního roku získal cenu Učené společnosti České republiky. Ocenění mu bylo uděleno na Univerzitě Karlově za studii v chemii „Příprava nových ligandů na bázi adamantanu a studium jejich supramolekulárního chování vůči beta-cyklodextrinu a cucurbit7urilu“ v kategorii středoškolských studentů. Ceny Učené společnosti České republiky se udělují za významný výsledek tvůrčí práce v badatelském nebo cíleném výzkumu).

 

autor: Libor Netopil
Spustit audio

Související