Klienti azylového domu Samaritán v Otrokovicích si užívají Vánoce

25. prosinec 2012

Každý nemá to štěstí trávit Vánoce v rodinném kruhu. Někteří dokonce nemají ani vlastní domov. Patří mezi ně i tři desítky mužů z charitního zařízení Samaritán v Otrokovicích. I přes momentání nepřízeň osudu si dokážou nejkrásnější svátky podle možností užít.

„Jako každý rok i letos tady máme ozdoby a Betlém,“ popsal vánoční atmosféru jeden z klientů Koloman Rác.

Snaze klientů o vánoční pohodu vychází vstříc i pracovníci a vedení charitního zařízení Samaritán v Otrokovicích. Tradicí dodrženou i letos byla společná štědrovečerní večeře se zaměstnanci azylového domu. Pak dostali muži bez domova i dárky - ovoce a cukroví.

Muži bez domova v otrokovickém azylovém domě prožívají muži bez domova podobně jako ti, které podobný osud nepostihl. „Dívám se na pohádky, užívám si vánoční pohodu,“ svěřil se klient Josef Mach.

Cesty obyvatel do charitního zařízení Samaritán v Otrokovicích jsou různé. „Sestra si vzala partnera, který mě vyhodil na ulici,“ uvedl například Josef Mach. Ke Kolomanu Rácovi se osud obrátil zády ještě dříve: „Já jsem vyrostl v dětském domově. Odmalička. Ani mi nepřijde, že bych byl bez domova.“

V charitním zařízení Samaritán v Otrokovicích mají obyvatelé k dispozici kuchyňku, kulturní místnost a mohou i využívat počítač. V dílně si mohou vylepšovat nebo obnovovat pracovní návyky. Řada klientů pracuje. Teď v zimě pomáhají odklízet sníh. Běžně pomáhají třeba v noclehárně.

autor: rv
Spustit audio