Když šaty v Brodě dělají člověka, děti z Rožnova pomáhají pralesům a Vsacan slaví. Dobré zprávy ve zkratce

Týden v kraji přinesl spoustu dobrých zpráv, některé vám nabízíme.

Hostem pořadu Rendez vouz byla Vlaďka Dobiášová, majitelka soukromé sbírky, jejíž exponáty jsou součástí výstavy Šaty dělají člověka aneb móda první republiky v muzeu J. A. Komenského v Uherském Brodě. A vyprávění to bylo zajímavé.

Chodníky, novou zeleň a hřiště dostalo sídliště ve vsetínském Luhu. Dělníci tam dokončili čtvrtou etapu obnovy sídliště. Na sídlišti přibyla dvě dětská hřiště a také hřiště s umělým povrchem určené pro míčové hry. Nový je také mobiliář, více stromů, keřů a trávníků. Za obnovu sídliště zaplatila radnice devět milionů korun. Zatímco na předchozí tři etapy dostala radnice dotaci od státu, tentokrát pokryjí náklady pouze peníze z městské pokladny.

Více než kilometr čtvereční pralesa v Indonésii už zakoupili školáci z Rožnova pod Radhoštěm. Jednotlivé metry pralesa kupují na základě přednášek zástupců organizace Green Life.  V projektu Prales dětem vytvářejí první dětskou pralesní rezervaci. Džungli chrání zvláště před těžbou dřeva a dalšími civilizačními vlivy. Za šest tisíc korun vydělaných sběrem papíru, koupili také dvě fotopasti,  kterými pozorují život v džungli.

Zámek v Březolupech na Uherskohradišťsku má nové nádvoří. Za opravy obec zaplatila asi sedm set tisíc korun. Staré betonové dlaždice nahradila žulová dlažba, která na podlaze vytváří erb obce. V prostoru vznikne odpočinková zóna, ve které by se mohly konat i menší kulturní akce, říká nezávislý místostarosta Březolup Radek Berecka.

Výstavou a galaprogramem si připomíná výročí od svého založení Valašský soubor písní a tanců Vsacan ze Vsetína. Folklorní spolek. který slaví 75 let od svého založení, představuje svou historii na fotografiích vystavených na padesáti panelech v prostorách městského úřadu. Oslavy Vsacanu vyvrcholí v sobotu 17. listopadu galaprogramem v Domě kultury. Na pódiu ve velkém se představí více než stovka tanečníků a muzikantů.

Vsacan

Nové hřiště pro nejmenší děti mají v místní části Uherského Ostrohu - Kvačicích. Město ho dalo za čtvrt milionu korun vystavět na jiném místě, než stálo původní nevyhovující sportoviště. V budoucnu tam ještě vznikne posezení a okolo bude vysázená zeleň. V příštím roce plánují radní stavbu hřiště pro děti školního věku.

Obecní úřad v Uble na Zlínsku nechal místním hasičům opravit historickou zbrojnici. Budova z roku 1957 dostala mimo jiné novou fasádu. Nezávislý starosta Jaroslav Šimek uvedl, že budovu také celkově odvlhčili. Opravy stály přes šest set tisíc korun. Na rekonstrukci přispělo Ministerstvo zemědělství.

Památník československým legionářům budují v Jasenné na Zlínsku. Podle starostky Dany Daňové z nezávislých kandidátů bude stát u evangelického kostela. Sedmnáct rodáků, kteří bojovali na ruské, italské i francouzské frontě bude připomínat šestimetrová deska s jejich jmény. Odhalí ji příští rok v červnu.

autor: Český rozhlas Zlín

Související