Kdo a proč vyhrožoval bombovým útokem na Zlínsku, Vsetínsku a Uherskohradišťsku?

16. březen 2021 12:37
Zprávy ze Zlínska

Kriminalisté obvinili muže, který začátkem ledna oznámil na linku tísňového volání uložení bomby ve firmě s pobočkami ve Vsetíně, Starém Městě na Uherskohradišťsku a Zlíně. Stejnou výhrůžku tehdy poslal i e-mailem na několik firemních adres.

Poté, co policisté oznámení v lednu přijali, evakuovali ze tří budov firmy desítky lidí. "Objekty za účasti psovodů se psy cvičenými na vyhledávání výbušnin prohledávali. Z důvodu bezpečnosti jsme také vyrozuměli České dráhy, aby zastavily provoz na železniční trati mezi Vsetínem a Jablůnkou, v jejíž blízkosti se jedna pobočka firmy nachází. Prohlídky objektů takto proběhly dva dny po sobě," uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Koncem února podle ní krajští kriminalisté podezřelého z anonymních volání zadrželi v místě jeho bydliště v obci na Zlínsku. "Jedná se o šestačtyřicetiletého muže, kterého obvinili ze zločinů šíření poplašné zprávy a vydírání," uvedla Javorková. Obviněný má podle policistů osm záznamů v rejstříku trestů, především za majetkovou trestnou činnost jako zpronevěru, podvody a krádeže. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí až osm let vězení.

Policejní mluvčí Lenka Javorková pro Český rozhlas Zlín také uvedla, proč muž vyhrožoval právě této firmě.

autoři: Roman Verner , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související