Kavárna života ve zlínské nemocnici poskytuje více než jen kávu. Nešlo by to bez dobrovolníků, kteří pomáhají i na jiných odděleních

Pozvání do studia Českého rozhlasu Zlín přijala koordinátorka dobrovolnického centra v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně Lucie Balogová.

Prostředí nemocnice nemá většina lidí spojeno s klidem a pohodou. Možná i proto vznikl ve zlínské nemocnici projekt, který pacientům zpříjemňuje pobyt v čekárně. Je jím Kavárna života, která se nachází v prostorách onkologické ambulance a stacionáře. Funguje od pondělí do pátku od 9 do 11 hodin a dobrovolníci tu zdarma vaří kávu pacientům a jejich doprovodům, aby jim ukrátili dobu čekání.

Tento projekt provozuje Nadační fond Pavla Novotného a zapojily se do něj i nemocnice i v Ostravě, Praze a Opavě. Ve Zlíně může fungovat díky práci třinácti dobrovolníků a nemocnice rozhodně přivítá i další zájemce o tuto práci. Dobrovolníci ve zlínské nemocnici se totiž mohou zapojit také do práce na lůžkovém oddělení, kdy si s pacienty mohou přijít popovídat nebo třeba zahrát karty.

Co musí splňovat dobrovolník? Na koho se v případě zájmu obrátit? A co je takzvané firemní dobrovolnictví? Nejen to se dozvíte v rozhovoru s Lucií Balogovou.

 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.